Menu

Overzicht crowdfundingplatforms

Crowdfunding

Heb je een interessant (erfgoed)project, maar krijg je de financiering niet rond? Waarom zou je een deel van je financiering niet vragen bij een breed publiek? Een publiek dat zich aangetrokken voelt tot je project. Dat is de premisse van crowdfunding.

Maar hoe begin je eraan? Hoe werkt het? En welke soorten crowdfunding zijn er? Lees er alles over op de website van Flanders DC.

Zelf aan de slag

  • de online toolbox ‘vele kleintjes’ (speciaal voor de culturele sector ontwikkeld).
  • bekijk de webinar met Gijsbert Koren, auteur van het grote crowdfundingsboek en maak op basis van de aangereikte tools een concreet stappenplan op voor je crowdfundingsactie.

Hieronder sommen we voor jou nog enkele crowdfundingsplatforms op. Elk platform is verschillend, in die zin dat ze een andere focus of insteek hanteren. Het is dan ook belangrijk om een crowdfundingsplatform te selecteren dat het beste bij jouw project past.

Crowdfundingplatformen

Koalect

Koalect ontwikkelt sinds 2014 crowdfunding, fundraising en crowdsourcing-websites op maat voor non-profits en de publieke sector. Ngo’s, universiteiten, ziekenhuizen, media, steden en gemeenten of bedrijven kunnen hun gemeenschap inzetten om sociale of ondernemende projecten te ondersteunen of om zelf initiatieven op te zetten onder de vorm van campagnes. Vandaag heeft Koalect meer dan 45 platformen ontwikkeld voor Belgische en buitenlandse actoren.

LITA.co

LITA.co is een crowdfundingplatform volledig toegewijd aan impactinvesteringen. Ze geven ondernemingen met een sociale, milieu- of maatschappelijke impact de kans fondsen te verwerven bij impactinvesteerders, particulieren, business angels en/of impactfondsen. Ze financieren zowel in kapitaal als obligaties. Door selectief te zijn in de projecten waarin ze investeren, kunnen we ondernemingen doorheen de volledige investering persoonlijk begeleiden. Daarnaast heeft LITA.co expertise opgebouwd in het meten en opvolgen van milieu- of sociale impact.

Socrowd

Socrowd geeft, via crowdfunding, renteloze leningen aan maatschappelijk zinvolle projecten. Via hun platform kunnen organisaties met een campagne centen ophalen, die Socrowd vanuit hun structureel kapitaal verdriedubbelt in de vorm van een renteloze lening. Ze doen dit zodat organisaties hun achterban kunnen versterken, en op hetzelfde moment zeer goedkoop geld kunnen lenen.

KissKissBankBank

Dit reward-based crowdfundingplatform werd opgericht in 2009 in Frankrijk en is sinds 2014 actief in België. Hun kernwaarden? Burgerschap, optimisme, ethiek, transparantie en veiligheid. Projecten rond erfgoed en cultuur vormen voor hen een belangrijke focus.

Ulele

Ulule stelt creatieve, innovatieve en community georiënteerde projecten in staat om hun idee te testen, een community op te bouwen en te laten groeien.

Op 6 jaar tijd is Ulule uitgegroeid tot de Europese marktleider in reward-based crowdfunding, met meer dan 27.000 succesvol gefinancierde projecten, meer dan 2,5 miljoen leden wereldwijd en een recordsuccescijfer van bijna 70 %. Deze cijfers zijn voornamelijk het resultaat van een persoonlijke coaching die wordt aangeboden aan elke projecteigenaar, vóór, tijdens en na zijn of haar campagne.

Growfunding

Growfunding werd in 2012 opgericht om een antwoord te formuleren op de vraag: “Hoe kan crowdfunding ingezet worden om het sociale, culturele en economische potentieel van de stad te benutten?“ Als sociaal-innovatief crowdfundingplatform richtten ze zich eerst op Brussel. De laatste jaren wil Growfunding ook de overstap naar Vlaanderen maken.

Meer over crowdfunding

Meer inspiratie