Menu

Vrijwillige 'kasteelredders' maken kasteel van Heers weer zichtbaar voor publiek

In Heers, Zuid-Limburg, ligt een van de mooiste kasteelsites van Haspengouw al meer dan 30 jaar te verkommeren.  De omwonenden sloegen de handen in elkaar om het kasteeldomein te ‘redden’ en een nieuwe toekomst te geven.

“500 jaar Loonse, Limburgse en Luikse geschiedenis dreigt verloren te gaan. Daarom hebben we met omwonenden een burgerinitiatief opgericht om het kasteel in haar oude glorie te herstellen”, vertelt Caroline Geerts, initiatiefneemster van het burgerinitiatief ‘vzw Heerlijk(heid) Heers’. “Wijzelf gaan het kasteel niet restaureren, maar wel de terreinen opknappen en er projecten opstarten om de site opnieuw aantrekkelijk en publiek toegankelijk te maken.”

Appelcider uit de boomgaard

De vzw startte in november 2017 met een infomoment en een eerste opruimdag. Enkele maanden later is het initiatief 125 vrijwilligers sterk, hielden ze zes opruimdagen, een kasteelnocturne, maakten ze appelcider uit de boomgaard, ontwierpen ze een logo, lieten ze truien maken, hebben ze een website, een facebookpagina en brengen ze ‘kasteelredders’ bij elkaar om samen te bouwen aan een toekomst voor het kasteel.

Meer inspiratie