Menu

Waarom Erfgoeddag en Open Monumentendag nog relevant zijn volgens Tine Vandezande

Tine Vandezande

Op 24 en 25 april is het Erfgoeddag. In 2021 is dit feest van roerend en immaterieel erfgoed aan zijn tiende editie toe. Tijd om jou voor te stellen aan collega Tine Vandezande: coördinator van Erfgoeddag.

Tine Vandezande

Dag Tine,  kan je jezelf en jouw functie bij Faro kort even voorstellen?

Tine: "Ik coördineer Erfgoeddag bij FARO en ook Michelle Van Meerhaeghe is daar als medewerker Erfgoeddag erg intens bij betrokken. Erfgoeddag is het jaarlijks evenement dat het roerend en immaterieel cultureel erfgoed in de kijker zet en in 2021 staat de 20ste editie in teken van De Nacht. Feest!"

Welke impact had het coronavirus op de organisatie van Erfgoeddag?

Tine: "Het is zeker niet evident want vandaag zitten veel deelnemers met vragen. Iedereen wil veiligheid garanderen maar dat is in de huidige context natuurlijk niet evident. Toch zien we dat er heel veel activiteiten zullen plaatsvinden op reservatie: een intieme Erfgoeddag met je gezinsbubbel heeft zeker ook zijn charme. Het publiek kan reserveren via erfgoeddag.be vanaf 5 april."

Tine Vandezande

Digitale activiteiten winnen omwille van het coronavirus aan populariteit. Denk jij dat dit een blijvende trend is?

Tine: "We organiseerden in het najaar van 2020 een boeiende sessie samen met Beau van Dooren, de coördinator van Open Monumentendag bij Herita. Open Monumentendag kon immers plaatsvinden in september 2020 omdat de coronamaatregelen op dat moment versoepeld waren, zo beschikten ze over erg relevante ervaring.
Die sessie gaf een heldere blik van wat digitale activiteiten allemaal kunnen betekenen en dankzij concrete voorbeelden werd toen duidelijk dat de combinatie van een fysieke én een digitale activiteiten een meerwaarde kunnen zijn.

 

Voor specifieke webinars of informatie op maat kunnen digitale sessies zeker een must en een blijver zijn maar voor evenementen zoeken mensen volgens mij toch vooral naar een beleving. Dit ervaar je toch het liefst met publiek en andere mensen erbij."

Tine Vandezande

Waarom zijn erfgoedactiviteiten als Erfgoeddag en Open Monumentendag na al die jaren nog steeds relevant?

Tine: "Een evenement als Erfgoeddag daagt deelnemers dankzij een jaarthema uit om de werking van hun organisatie op een andere manier in de kijker te zetten. Zo krijgt het publiek ieder jaar op een heel toegankelijke manier de kans om kennis te maken met de vele facetten van cultureel erfgoed. Het werk achter de schermen wordt bijvoorbeeld dikwijls heel transparant belicht.

Erfgoeddag is na al die jaren nog steeds gratis voor het publiek: dat is een van de algemene voorwaarden van het evenement. En net deze lage drempel zegt voor mij echt heel letterlijk: erfgoed is van en voor iedereen. Evenementen slagen er ook nog steeds in om een diverse sector van grote, kleine, professionele spelers en vrijwilligers met elkaar te verbinden en die wisselwerking is ook vandaag nog steeds magisch."