Menu

ZEN-monumenten

De erfgoedsector kent allerlei statuten, inventarissen en labels. Geen wonder dat je vaak niet wijs raakt uit al deze complexe begrippen en terminologie. Wij helpen je graag op weg door enkele belangrijke, soms technische of complexe begrippen, toe te lichten. Weet jij wat een ZEN-monument is? Wij vertellen je er heel graag meer over! 

ZEN-monumenten zijn, hoewel de naam het doet vermoeden, geen Buddha-beelden of yoga-gerelateerde monumenten. ZEN staat voor Zonder Economisch Nut. ZEN-monumenten zijn met andere woorden monumenten met een maatschappelijke waarde waarvan de eigenaar of de beheerder geen opbrengst of nut heeft bij het beheren ervan. Zo kunnen ZEN-monumenten niet verhuurd worden. Enkele ZEN-monumenten zijn bijvoorbeeld de Antwerpse Havenkranen en de Herenthoutse Kapellekensboom.

ZEN-monumenten kunnen terugvallen op een specifiek statuut vanwege de Vlaamse overheid en krijgen – na goedkeuring van het agentschap Onroerend Erfgoed – een erfgoedpremie van 60%. Wil je een erkenning als ZEN-monument en wil je gebruik maken van een erfgoedpremie, dan is het belangrijk dat je beschikt over een goedgekeurd beheersplan. Meer daarover vind je hier