Menu

Liberation Garden moet Leopoldsburg op de kaart zetten als Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog

Liberation Garden

Liberation Garden Leopoldsburg

Met het museumproject ‘Liberation Garden’ wil de gemeente Leopoldsburg ervoor zorgen dat de historische site van het Chinees Paviljoen een nieuwe maatschappelijke functie krijgt als museum. Hierbij worden de volgende doelstellingen vooropgesteld: 

  • De historische gebouwen en de parktuin op de site krijgen een nieuw leven als toeristische erfgoedsite. Zonder (dringende) renovatie zijn de gebouwen op het domein ten dode opgeschreven
  • Liberation Garden is de hefboom om het waardevolle erfgoed in de omgeving te bewaren en te ontsluiten. De nabije omgeving van Liberation Garden wordt gefaseerd ontwikkeld tot een bruisende plek waar bezoekers en inwoners kunnen genieten van het vele groen en het militaire erfgoed van de historische garnizoensstad. Een bezoek moet een totaalbeleving zijn: een logisch samenspel tussen het museum en de groene erfgoedomgeving. 
  • Liberation Garden zet Leopoldsburg op de kaart als de nummer-één bestemming in Vlaanderen voor het thema Tweede Wereldoorlog en is de hefboom voor de ontwikkeling van de regio tot ‘De Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog’ (op de lijn van de ‘Liberation Route Europe’: Normandië, Parijs, Leopoldsburg, Arnhem, Bastogne, Berlijn). 
Liberation Garden

Het erfgoed

Het ‘Paviljoen van de Commandant van de Genie’, in de volksmond beter bekend als het ‘Chinees Paviljoen’, staat bekend als het mooiste gebouw van Leopoldsburg. In deze sfeervolle en architecturaal markante officiersvilla uit 1869  woonde de commandant van de genie, één van de belangrijkste officieren van het kamp. Het gebouw is gelegen in het imposante ‘Koninklijk Park’, dat in 1837 werd aangelegd in opdracht van koning Leopold I (de stichter van het militaire kamp).  In 2012 werd het Chinees Paviljoen door Defensie verlaten waarna het enkele jaren leeg stond. Ondertussen is het gebouw  zeer dringend aan renovatie toe. Door de geplande herbestemming als toeristisch museumsite kan dit unieke domein bewaard en toegankelijk gemaakt worden. 

Liberation Garden

Het project

Weinig mensen weten hoe belangrijk de regio rond Leopoldsburg geweest is tijdens de eindfase van de Tweede Wereldoorlog. Liberation Garden zal bezoekers aanzetten om de Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog te ontdekken, dat bezaaid is met WO II-erfgoed. Internationaal wordt Liberation Garden de eerste Vlaamse attractie op de Liberation Route Europe. 

Liberation Garden opent in 2021 in Leopoldsburg de deuren. Het museum zal bezoekers meenemen in het spannende en meeslepende verhaal van de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. De legendarische 'Market Garden'-operatie mag hierbij niet vergeten worden. Het grote internationale verhaal rond de bevrijding en de 'Market Garden'-operatie kan nergens beter verteld worden dan in Leopoldsburg. Waarom? Sinds 1835 ligt het grootste Belgische legerkamp in Leopoldsburg en tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven er talloze politieke gevangenen én Duitse troepen. Het verhaal van Liberation Garden doet bezoekers nadenken over de prijs van vrijheid en vrede.  Een onderwerp dat vandaag actueler is dan ooit.

Om het project te realiseren wordt het voormalige militaire domein ontwikkeld tot een toeristische museumsite. Het Chinees Paviljoen (1869) wordt volledig gerenoveerd en wordt het startpunt van het museum. Achter het hoofdgebouw wordt een nieuwbouw geplaatst, waar het belevingscentrum zal worden ondergebracht. De parktuin wordt getransformeerd tot 'herdenkingstuin'. Om de groene en erfgoedrijke omgeving in de kijker te zetten, worden spannende wandel- en fietsroutes ontwikkeld. 

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert

Praktisch