Menu

Molenkring Arbeid Adelt heeft grootse plannen met de Ravelse Rosmolen

Rosmolen

De organisatie

De vereniging Molenkring Arbeid Adelt vzw heeft als doel het landelijk materieel erfgoed te beschermen door de molen Arbeid Adelt in werking te houden.

De Molenkring Arbeid Adelt vzw wenst de historische waarden uit het verleden uit te dragen in de samenleving. Om dit doel te bereiken zal de vereniging in en rond de molen Arbeid Adelt:

 • middelen van het sociaal-cultureel werk inzetten
 • de solidariteit en de onderlinge verstandhouding onder de leden bevorderen
 • meewerken aan de behartiging van de belangen van het landelijk historisch en culturele erfgoed
 • samenwerken met verenigingen uit de gemeente Ravels, Vlaanderen en Nederland
Rosmolen

Het erfgoed

Als je van Weelde-Centrum naar Weelde-Station rijdt, zie je nabij de St.-Michielskerk de statige molen van ver oprijzen. In 1850, bouwde de bekende molenbouwer Van Himbergen deze wind- en olierosmolen voor de familie Bax-Pelkmans uit Weelde. Na een kleine 25 jaar verkocht deze hem aan de familie Verheyen-Dries. De molen maalde met windkracht tot in 1965.

Eind 2008 werd de vzw Molenkring Arbeid Adelt opgericht en werd het project “Molen Arbeid Adelt” opgestart. Een Leaderproject voor plattelandsontwikkeling in het leadergebied MarkAante Kempen met steun van Europa, het Vlaamse gewest, de provincie Antwerpen, de VLM en de gemeente Ravels. 

Rosmolen

Het project

Het project Rosmolen - Arbeid Adelt “van zaad tot olie” bestaat uit verschillende deelaspecten die binnen de doelstellingen vallen van de Leadermethodiek:

 • Sterke verbondenheid met de landbouw, ondernemen en vakmanschap van vroeger en nu.
  Verwerken van oude gewassen, granen en zaden. De molenkring denkt aan: olie voor huishoudelijk en ambachtelijk gebruik, brandstof, smeermiddelen, smout en granen en zaden uit eigen streek.
   
 • Herbestemming van erfgoed: de kollergang (twee grote ronde stenen), vroeger een onderdeel van de windmolen “Arbeid Adelt” zal als rosmolen worden ingeplant in een beschermd waardevol gebied vlakbij de oude dorpskern. De kollergang komt uit de “Boeretang” watermolen Dessel en  zal worden opgebouwd in de rosmolen met slagbank en komfoor.
 • Streekidentiteit molenaar en ambacht: met de rosmolen willen we de identiteit van de molenaar en zijn verbondenheid met de landbouw uitstralen. De tradities van het pletten van zaden en granen willen we tonen aan de bezoekers. Daarnaast willen we het historische nut en de historische waarden bekend maken door een werkende kollergang aangedreven door paardenkracht
 • Toerisme: met de rosmolen willen we kinderen, bezoekers en toeristen laten kennismaken met het harde molenaarsleven en -ambacht. De site ligt aan een fietsroute en een wandelroute en is de ideale plek om even uit te blazen. 
   
 • Educatief: de molen past in educatief project “molen je mee” i.s.m. erfgoed Noorderkempen, Kerf, Levende molens, De Laermolen, Prov. Antwerpen en Molenkring “Arbeid Adelt”.
  Het is ontwikkeld, speciaal voor lagere scholen en past in het lestijdenpakket.
   
 • Samenwerking als draagvlak: er wordt samengewerkt door tal van verenigingen om de waardering en de leefbaarheid van deze oude dorpskern te verhogen. De open ruimte rond de molen is voor jeugdverenigingen (op kamp tijdens de vakanties) een ideale omgeving voor sport en spel. De oude dorpskern rond de molen en kerk is voor de buurtgemeenschap, verenigingen en inwoners van Ravels, evenals toeristen (fietsers en wandelaars) een plaats waar het gezellig vertoeven is. Het is een aantrekkingspool, waar mensen van binnen en buiten de gemeente, kunnen uitrusten en genieten van het platteland. 
 • Levend erfgoed: het levend erfgoed is duidelijk zichtbaar: de kollergang van de rosmolen wordt door een trekpaard aangedreven.
 • Hier vind je een laatste stand van zaken van de werken door Arbeid Adelt. 

​​​​​​Steun dit waardevolle erfgoedproject met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch

 • Naam: Molenkring Arbeid Adelt vzw - contact: Patrick Vloemans, secretaris van de Molenkring
 • Rekeningnummer: BE96 7440 7269 3005 - met vermelding 'gift: molenkring Arbeid Adelt'
 • Websitewww.molenechos.org