Menu

MPM wil Westhinder 3 openstellen voor het publiek

West HInder III

De organisatie

MPM staat voor Maritiem Patrimonium, Patrimoine Maritime en is een private stichting van onafhankelijke vrijwilligers. MPM wil waardevol varend maritiem erfgoed behoeden voor sloop of verdere verwaarlozing.

De vrijwilligers willen het historisch karakter van varend maritiem erfgoed bewaren voor huidige en volgende generaties. Dit vertaalt zich in restauratie, onderhoud en mogelijkheid om de schepen te bezoeken. Een team van vrijwilligers zet voor elk vaartuig een apart project op en volgt het van nabij op.  

Vandaag heeft MPM twee schepen in beheer: het lichtschip Westhinder3 en de houten mijnenveger M477 Oudenaarde. Beide schepen hebben een boeiend verleden en zijn als laatsten in hun type, gebouwd op vroegere  Belgische scheepswerven! 
 

Het erfgoed

Het lichtschip Westhinder 3 markeerde jarenlang de zuidwestelijke vaarroute in het Kanaal voor de Noord-Europese zeehavens . Ze lag stationair voor de kust van de Westhinderbank.  Er verbleven negen bemanningsleden aan boord. De bemanning stond in voor radiocommunicatie en hydrografische en meteorologische observatie.  De Westhinder 3 is het laatste bemande lichtschip voor deze vervangen werden door goedkopere lichtplatformen. 

De goede staat van het schip, het unieke interieur, de intacte machinekamer en radiokamer bieden interessante leerstof voor iedereen die een professionele carrière in de scheepvaart beoogt. Maar ook iedereen met interesse in scheepvaart kan gegarandeerd iets opsteken van een bezoek aan dit uniek schip. Een bezoek aan boord van een zeeschip, gekoesterd met avontuurlijke verhalen van vroegere bemanning verzekert bovendien een boeiende belevenis van een leerrijke geschiedenis.
 

Westhinder

Het project

MPM wil samen met zijn vrijwilligers en schenkers het lichtschip opnieuw openstellen voor het publiek . In afwachting van restauratie ligt de Westhinder 3 in de Antwerpse Droogdokken.

Een eerste stap in de restauratie is het aanpakken van de romp van het schip. Als die is aangepakt kan het schip opnieuw drijven en wordt het schip naar een meer permanente ligplaats verscheept. Na de nodige maatregelen inzake toegankelijkheid en veiligheid aan boord zal de verdere restauratie kunnen aangevat worden. Maar liefst 15 vrijwilligers boden zich nu al aan om dit project in goede banen te leiden. Hun enthousiasme en teamspirit bespaart MPM veel betalende werkuren door derden. 

Samen met goedwillende schenkers voor aankoop van materialen en specifiek specialistentenwerk kan MPM dit project tot een goed einde brengen!

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert. In 2020 recupereer je uitzonderlijk 60% van je gift. Hier lees je er meer over.

Praktisch