Menu

Fort Napoleon opent opnieuw de deuren op 5 oktober

Fort Napoleon

Na een periode van een half jaar waarin er grondige aanpassingswerken aan het interieur werden uitgevoerd, opent Fort Napoleon opnieuw de deuren voor publiek. Tijdens de zomermaanden palmde Kapitein Winokio het grootste deel van het Fort in met zijn doe-​expo. Bezoekers werden toen ontvangen aan een tijdelijke balie en konden in de pop-​up zomerbar genieten van een hapje en een drankje. Nu zijn de werken volledig afgerond.

Deur fort napoleon

Wat is er het afgelopen half jaar gebeurd in Fort Napoleon?

Herita, die het Fort beheert, voerde van midden april tot eind juni aanpassingswerken uit. De aanpassingswerken bestonden uit twee percelen. Een eerste perceel omvatte werken aan het buitenschrijnwerk. Zo werden er nieuwe, bijkomende deuren geplaatst. Niet alleen werden de trapkokers op het gelijkvloers voorzien van nieuwe deuren, ook de beide deuren die toegang bieden tot het dak werden vernieuwd.  Alle deuren werden zo luchtdicht mogelijk gemaakt in functie van klimaatbeheer in het Fort. Behalve nieuwe deuren kreeg het Fort ook een volledig nieuwe inkomsas

Het tweede perceel focuste op het herstel en optimalisatie van de verwarmingsinstallatie. Hiervoor werden 2 nieuwe en krachtige warmtepompen bijgeplaatst en werden een aantal verouderde toestellen vervangen. Om de vochthuishouding in de vergaderruimte en het bureau op het gelijkvloers te verbeteren werd er aangepaste ventilatie voorzien per ruimte samen met nieuwe verwarmingstoestellen. 

Dankzij de nieuwe deuren, inkomsas en het herstel en optimalisatie van de verwarmingsinstallatie kan het klimaat in het Fort nu veel beter beheerst worden. Het Fort is nu beter gewapend tegen zowel vorst als vocht.

Als bezoeker merk je weinig van deze ingrepen. Toch is het belangrijk om weten dat dergelijke ingrepen in veel erfgoedsites broodnodig zijn om het erfgoed te bewaren voor de toekomst. 
 

Nieuwe bezoekerservaring

Toerisme Oostende voerde eveneens werken uit in het Fort. Zo werd in september de volledige inkomzone in een nieuw jasje gestoken om bezoekers nog beter en aangenamer te kunnen verwelkomen.  Daarnaast zal het Fort binnenkort zijn verhalen en geheimen prijsgeven aan de hand van een nieuwe audiovisuele beleving. Hierover vertellen we je bewust nog niet veel. Bezoek het Fort en ontdek het op eigen tempo vanaf 5 oktober!

Exclusief voor leden van Open Monumenten