Menu

Kom op zaterdag 12 september bloed geven in de Handelsbeurs in Antwerpen

Handelsbeurs Antwerpen

Op zaterdag 12 september – in het feestweekend van Open Monumentendag – organiseert Rode Kruis-Vlaanderen in samenwerking met Herita/Open Monumenten een bloedinzameling op een unieke locatie: de Handelsbeurs in Antwerpen. Op die manier bundelen twee organisaties, die het tijdens de coronacrisis en vlak na de zomervakantie moeilijk hadden, de krachten. Kom op zaterdag 12 september van 10u tot 14u bloed geven en red met jouw erfgoedbezoek levens.

Traditiegetrouw komen er bij Rode Kruis-Vlaanderen in de periode vlak na een vakantie minder donoren langs in donorcentra en op mobiele bloedinzamelingen. De reden daarvoor is dat mensen opnieuw druk bezig zijn met de dagelijkse dingen, zeker tijdens het begin van het schooljaar wanneer ook de hobby’s van kinderen terug opstarten en het ‘normale leven’ weer op volle toeren draait. Dat is na een grote vakantie in tijden van corona niet anders. Daarnaast zijn mensen ook op reis geweest naar het buitenland en verbleven ze mogelijks in een rode of oranje coronazone. Na terugkeer mogen ze dan 21 dagen lang geen bloed doneren. Een bloedinzameling voor iedereen die wil en mag doneren in de prachtige Handelsbeurs komt als geroepen.

Ook de erfgoedsector kreeg de afgelopen maanden harde klappen. In maart werden erfgoedinstellingen gedwongen om de deuren te sluiten. Van de ene dag op de andere zagen verschillende erfgoedorganisaties hun bezoekersinkomsten slinken. Erfgoedliefhebbers kunnen tijdens een bezoek aan een prachtig monument nu ook levens redden. Een unieke beleving in het feestweekend van Open Monumentendag.

Handelsbeurs Antwerpen

Gebundelde krachten

De Handelsbeurs is een unieke locatie. Al sinds de 16e eeuw doet ze dienst als bruisende belevingsplek in hartje Antwerpen. In oktober 2019 opende de volledig gerestaureerde Handelsbeurs. In februari 2020 opende restaurant Fiera, gevestigd in de voormalige Schippersbeurs, de deuren. Een maand na opening moest het restaurant omwille van het coronavirus tijdelijk de deuren sluiten. Handelsbeurs Antwerpen en J&M Catering, de organisatie achter Fiera, zetten mee hun schouders onder de bloedinzameling op 12 september. “Het is uniek om te zien hoe verschillende organisaties uit diverse sectoren elkaar in deze samenwerking vinden. Dat erfgoed verbindt is in deze wel duidelijk. Ik ben erg blij met deze niet voor de hand liggende samenwerking. Dit is de ideale opwarmer voor Open Monumentendag op zondag 13 september”, zegt Lucas De Clercq, afdelingshoofd sectorontwikkeling bij Herita.

Kom bloed geven

“Met een actie als deze met Herita en de Handelsbeurs, waarbij we onze donoren de kans geven op een unieke plek bloed te komen geven, zijn we dan ook heel blij”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. “Het gaat hier eigenlijk om een win-win: mensen geven bloed en doen dus iets goeds voor iemand anders, maar anderzijds krijgen ze nu ook de kans om een plek waar ze anders misschien niet zouden komen, langs de binnenkant te zien”. Rode Kruis-Vlaanderen hoopt dat de samenwerking met Herita een succes wordt en dat er misschien een vervolg aangebreid kan worden.

Inschrijven voor de bloedinzameling in de Handelsbeurs doe je via het donorportaal van Rode Kruis-Vlaanderen met de code Open monumentendag. Doe eerst de donorzelftest om te kijken of je in aanmerking komt om bloed te geven. 

Rode Kruis-Vlaanderen opent op zaterdag 12 september al zijn donorcentra in Vlaanderen en geeft donoren met een overvolle agenda tijdens de week zo de kans om ook naar een donorcentrum te trekken.