Menu

NAVIGO krijgt nieuw museumdepot en demonstratiekeuken

Sfeerbeeld nieuw museumdepot NAVIGO

Om zowel het behoud van het maritieme erfgoed van het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum te garanderen als de beleving van de bezoeker te verbeteren, plant de gemeente Koksijde-Oostduinkerke de bouw van een nieuw museumdepot.  Deze uitbreiding van de bestaande museumgebouwen zal de materiële getuigenissen van het visserijverleden herbergen en biedt een blik achter de schermen aan het publiek. Er wordt ook plaats voorzien voor immateriële kennis, onder andere door middel van een demonstratiekeuken waar workshops kunnen worden georganiseerd. De werken gaan van start in de zomer van 2020 en worden opgevolgd door architectenbureau Havanna. De streefdatum voor ingebruikname is januari 2022.

Het nieuwe depotgebouw zal in de eerste plaats dienst doen als veilig onderkomen voor de NAVIGO-collectie. De huidige standaarden voor een professioneel behoud en beheer van museale objecten, vragen immers om een modernere infrastructuur. In het ontwerp van de nieuwe NAVIGO-depotruimte werd gekozen voor een opvallend duurzaam concept, genaamd het “Denenmarken-model”. Dit betekent dat de depotruimte niet verwarmd of gekoeld zal worden. De wanden worden sterk geïsoleerd, maar de vloer niet, waardoor al te grote temperatuurschommelingen worden gedempt. Het resultaat: een duurzame ruimte, met lage investerings- én energiekosten. Een win-win dus. Vanuit het aanpalende kijkkabinet zullen ook bezoekers trouwens een mooi zicht hebben op de museumcollectie in het depot

Naast het bewaren van het materieel erfgoed van het NAVIGO-museum, zal dit nieuw gebouw ook dienst doen om het immaterieel erfgoed van de visserij verder te borgen. Er wordt namelijk ook een demonstratiekeuken voorzien. Hier zal de kunst van het kuisen, verwerken en bereiden van vis doorgegeven worden aan het publiek. Workshops door topchefs en in samenwerking met de hotelschool Ter Duinen staan dus op stapel. En om vis te roken of vers gevangen garnalen te koken, kan men terecht in het tuintje met buitenhaard.

Het hele gebouw wordt ten slotte gekroond door een ‘ooievaarsnest’, waar de extra kantoorruimte, bibliotheek en vergaderruimte komen. Deze ‘penthouse’ zal een prachtig overzicht bieden over de hele museumsite. Dat wordt ongetwijfeld indrukwekkend.