Menu

Open Monumentendag 2020 als sluitstuk van een (digitale) zomervakantie

OMD 2019

De uitbraak van het coronavirus heeft al voor heel wat opschudding gezorgd en test iedere dag opnieuw ons aanpassingsvermogen. Helaas is het ook voor ons nog onduidelijk wat de komende maanden zullen brengen. Hoe ons land er in september, en meer specifiek op Open Monumentendag, zal uitzien is voor iedereen een vraagteken. Daarom moedigen we alle Open Monumentendag-​organisatoren aan om in te zetten op digitale ontsluiting

Herita wil samen met de sector en met verschillende partners iedereen aanzetten om deze zomer te genieten van 'vakantie in eigen land'. Open Monumentendag kan het sluitstuk van deze zomer in eigen erfgoedland worden. Voor Open Monumentendag zetten we volop in op alternatieven via onder meer digitale toepassingen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om virtuele toers in monumenten, oude archiefstukken die je digitaal onder de aandacht brengt of leuke weetjes die je wekelijks online plaatst. We moedigen je aan om de mogelijkheden van digitale ontsluiting op jouw erfgoedsite onder de loep te nemen en daarmee aan de slag te gaan. 

We beseffen zeer goed dat deze digitale benadering niet voor elke erfgoedzorger of -​organisatie vanzelfsprekend is. Daarom zullen we jou de komende weken en maanden zoveel mogelijk trachten te ondersteunen via inspiratie en tips rond digitalisering. 

Wat met fysieke openstellingen?

Het moet nog blijken of bezoeken onder strikte voorwaarden zullen kunnen plaatsvinden. We willen echter niemand weerhouden om te starten met de voorbereidingen voor een fysieke Open Monumentendag. Aangezien er vandaag nog geen garanties zijn, blijven deze activiteiten onder sterk voorbehoud. Ook voor fysieke openstellingen blijven we Open Monumentendag-organisatoren ondersteunen.

openmonumentendag.be

Openmonumentendag.be blijft in elk geval dé website waar alle informatie rond Open Monumentendag te vinden zal zijn. Digitale, dan wel fysieke Open Monumentendag-​activiteiten dienen  ingeschreven te worden via het inschrijvingssysteem.