Menu

Open Monumentendag: de eerste impressies

Kasteeldomein Ter Borght

Met 476 activiteiten in 182 steden en gemeenten in Vlaanderen valt er vandaag heel wat te beleven. Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele gaf het goede voorbeeld en bezocht vanmorgen de Tasibel-site in Hamme, een voormalige textielfabriek die binnenkort herbestemd wordt. Daarna brengt hij ook nog een bezoek aan Leuven en Gent. Afsluiten doet de minister met een bezoek aan een openluchtexpo met historische zeilwagens op het strand van De Panne. 

Bedankt aan alle lokale organisatoren

Projectleider Open Monumentendag bij Herita Beau Van Dooren: “De 32e editie van Open Monumentendag nam een vliegende start. Ik wil alle lokale organisatoren bedanken om coronaproof activiteiten te organiseren en het erfgoed vandaag van zijn mooiste kant te laten zien. Hun inspanningen maken van Open Monumentendag een fantastisch slotfeest van een zomer in eigen land.”
 

Open Monumentendag

De eerste impressies

  • Stad Oostende kleurde sinds donderdag rood."Iedereen is met mondmasker op pad en respecteert de maatregelen goed," zegt Stijn Jodts van Stad Oostende. "De verschillende activiteiten rond de Oosteroever werkten met reservaties, in totaal goed voor zo'n 1000 mensen." 
  • In Antwerpen trekt het Onze-Lieve-Vrouwecollege opvallend veel jong volk, vertelt Greet Donckers van Stad Antwerpen. "Ze zijn verbaasd dat er achter deze bescheiden gevel toch zo'n indrukwekkende architectuur schuilgaat. Bezoekers houden zich aan de maatregelen. Er is een mooie opkomst, maar alles verloopt heel veilig én coronaproof." 
    In Mechelen trok Kasteeldomein Ter Borght de eerste uren al veel volk. "Ondanks de wachtrij voor het kasteel respecteert iedereen alle maatregelen," aldus Ann Slaghmeulen van Dienst Monumentenzorg in Mechelen.
  • In Hasselt is het autoluwe zondag. Er wordt dus vooral gefietst en gewandeld in de stad. Bezoekers zijn zeer enthousiast over de Provinciale School voor vroedvrouwen.  "Sommige bezoekers zijn hier geboren en vinden het dus een bijzondere ervaring. Er komen veel persoonlijke verhalen naar boven", zegt schepen van cultuur Venken.  
  • In Gent stromen bezoekers vlot toe in De Centrale. "Het gebouw is zeer goot, dus afstand houden is geen probleem. We verwachten deze namiddag veel gezinnen met kinderen," zegt Nele Goethals van stad Gent. "Ook de QR-codes worden gretig gescand."
  • In Leuven verloopt de Gesloten Open Monumentendag vlot. "Alles is volzet," weet Klaas Conings van Stad Leuven. "1300 mensen schreven zich in om deel te nemen aan activiteiten in de open lucht. De app om de digitale rondleiding in de stad te volgen werd al 700 keer gedownload."