Menu

Herbekijk onze webinars van 2021

Van de sector, voor de sector

Jullie namen het voorbije jaar opnieuw enthousiast deel aan onze digitale sessies met leerrijke praktijkvoorbeelden van en voor de erfgoedsector. Collega-erfgoedbeheerders uit het Open Monumentennetwerk deelden tips en valkuilen over diverse onderwerpen. Op deze pagina kan je alle webinars van 2021 nog een keertje herbekijken!  

Een reddingsboei voor Corona

Het Coronavirus heeft een impact op onze werking, zoveel is duidelijk. Annemie Verlinden van het Cultuurloket geeft een overzicht van welke (financiële) steunmaatregelen je gebruik kan maken. Hoe dat in de praktijk werkt horen we van Sophie Huysman van het Belfort in Gent. Alain Goublomme van de Molen te Rullegem vertelt hoe hij in tijden van Corona een leuk en origineel publieksaanbod uitwerkt. 

Erfgoedlogies

Erfgoedsites zijn steeds meer in trek als belevingsvolle overnachtingsplaats. Er wordt creatief geëxperimenteerd met zeer uiteenlopende formules: exclusieve kasteelovernachtingen, camping & glamping, hoevetoerisme, ecologische natuurbeleving … Logiesverstrekkers van diverse pluimage delen hun ervaringen. Van basisvoorzieningen tot luxueus comfort, ecologie tot economie en toegankelijke tot exclusieve logies.

Jongeren in je vrijwilligerswerking

Kan je alleen maar ouderen aantrekken voor je vrijwilligerswerking? Neen hoor! Sven De Boeck van Stoomcentrum Maldegem, Sandrin Coorevits van Yper Museum en Maarten Lobbestael van Stoomtrein Dendermonde-Puurs lichten toe op welke manier ze mensen op jonge leeftijd kennis laten maken met hun site en hoe ze deze jongeren overtuigen om later het vrijwilligersteam te versterken.

Open erfgoed

In 2015 lanceerde het Agentschap Onroerend Erfgoed de formule van Open Erfgoed als kwaliteitslabel voor toegankelijke erfgoedlocaties met publiekswerking. Wat houdt dat Open Erfgoed-label precies in? Hoe kan mijn site dit label bemachtigen? Wat is precies de meerwaarde voor mij als beheerder? We verlenen het woord aan grote en minder grote netwerkpartners. 

Erfgoed & sociale economie

De Bottelarij maakte van sociale economie haar handelsmerk en deelt deze expertise graag met andere erfgoedpartners. Ook andere erfgoedzorgers delen graag hun ervaringen, vanuit een diepgeworteld maatschappelijk engagement en budgetbewust erfgoedbeheer. 

Van traditioneel museum naar toekomstgericht belevingscentrum

Een metamorfose van een klein museum naar een heus belevingscentrum, het kan. Nadenken over een plan van aanpak, een toekomstvisie vorm geven, verschillende partijen betrekken: hoe doe je dat? Sam Lauwers van het Ensorhuis Oostende, Emanuel Demey van het Domein Duinpanne en Kurt van Camp van Fort Liezele vertellen voor welke uitdagingen zij stonden en ze die aanpakten.