Menu

WHI lanceert Belgium, Battlefield of Europe

Betonnen helmen

Het Belgische War Heritage Institute (WHI) lanceerde deze maand het project Belgium, Battlefield of Europe (BBE) en belicht daarmee over 2000 jaar conflictgeschiedenis op Belgische bodem. Het platform kondigt een partnerschap aan met een hele rist aan initiatieven rond militaire (oorlogs)geschiedenis, herinnering en toerisme. Een gesprek met projectmanager Pierre Muller.  

FEE

Hoe kwam het project Belgium, Battlefield of Europe tot stand?
De voorbije jaren vonden enkele groots opgevatte publieksgerichte herdenkingen plaats rond 200 jaar Waterloo, 100 jaar Grote Oorlog en 75 jaar Bevrijding. Het WHI – en zijn voorgangers – faciliteerde deze herdenkingen en coördineerde ook daadwerkelijk 75 jaar Bevrijding, samen met de deelstaten en de onderscheiden organisatoren. Het succes van deze herdenkingen deed bij vele gelegenheidspartners de wens ontstaan om tot een meer duurzame vorm van samenwerking te komen. Vanuit de vaststelling dat op het grondgebied van ons land in de voorbije 2000 jaar honderden grote en kleinere conflicten zijn uitgevochten – van de Romeinse invallen tot WO II – nam de Erfgoedraad van het WHI het initiatief om deze conflicten, veldslagen en slagvelden als rode draad te nemen voor een structureel partnerschap onder de naam Belgium, Battlefield of Europe.

Er is een ruim partnership met verwante sites en musea. Waaruit bestaat dit samenwerkingsverband precies?
De partners krijgen netwerkmomenten aangeboden, maar ook en vooral schaalvergrotende en wederzijds versterkende communicatie. Een van de hoogtepunten van deze campagne is een website waarop het publiek de verschillende partners en hun activiteiten kan terugvinden.  Het doel van dit partnerschap is een sterke band tussen de sites en de musea tot stand te brengen. In de eerste plaats achten wij het van belang dat de communicatie tussen deze actoren, groot en klein, wordt ontwikkeld, omdat de verschillende partners veel te winnen hebben door elkaar beter te leren kennen.

Hoe verhoudt BBE zich tot het WHI?
Als federale instelling voor militair erfgoed en herinnering nam het WHI het initiatief tot dit netwerk. Het zorgt voor coördinatie en faciliteert de werking van het netwerk door er drie personeelsleden voor ter beschikking te stellen en tevens in te staan voor de basiscommunicatie. Voor de rest is het WHI met zijn sites een partner zoals de andere (de Dodengang in Diksmuide, de commandobunker Kemmel, het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk, Gunfire in Brasschaat, het Koninklijk Museum voor het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel en Bastogne Barracks). De Erfgoedraad van het WHI, waarin de vijf gemeenschappen en gewesten van het land vertegenwoordigd zijn, fungeert als organisatieplatform. Belangrijk bij BBE is dat geen enkele partner boven de andere staat; alle partners zijn gelijkwaardig en de netwerking organiseert zich met respect voor elkaars eigenheden en bevoegdheden.

Wat kan ik als erfgoedliefhebber opsteken op de website van BBE?
Je kan gemakkelijk de verschillende sites of musea vinden die aan je verwachtingen beantwoorden. Bij het zoeken kan je verschillende trefwoorden combineren, zoals "forten" en "provincie Antwerpen" bijvoorbeeld. Je vindt er ook context en info terug over de veldslagen en confrontaties die onze streken hebben getekend. Je kan ook zelf bijdragen aan het platform. Wij staan open voor alle liefhebbers die hun erfgoed willen laten zien. De op de site gepubliceerde informatie is afkomstig van de verschillende partners. Die zijn uiteraard zelf enthousiastelingen die hun erfgoed aan het publiek willen voorstellen en hun activiteiten willen delen.

Welke toekomstplannen staan er nog op stapel? 
In de onmiddellijke toekomst willen wij ons netwerk verder ontwikkelen en de studie van de veldslagen en conflicten die zich op ons grondgebied hebben afgespeeld, uitbreiden. Wij zijn begonnen met 15 veldslagen, geselecteerd door de historicus Luc de Vos, maar er zijn nog honderden veldslagen en confrontaties te bestuderen. 
Natuurlijk zullen wij ook veel energie steken in het organiseren van evenementen voor onze partners.