Tuinmuur De Hofkamer
Antwerpse stadsdichters opnieuw van start: eerste gevelgedicht is voor De Hofkamer
26 januari 2023
De Antwerpse stadsdichters kregen vandaag, op Gedichtendag, symbolisch de pen overhandigd van 'de Antwerpenaar'. Na het collectieve ontslag van de dichters enkele maanden geleden, maakt het Antwerpse stadsdichterschap een nieuwe start los van het stadsbestuur. Culturele en sociale organisaties, waaronder Herita, steunen het initiatief. Het eerste nieuwe gedicht op een buitengevel is voor De Hofkamer.   
Lies Van Gasse creëert een visueel gedicht voor de binnentuin van De Hofkamer

Lies Van Gasse (°1983) is één van de vier stadsdichters die de pen terug oppakt, naast Lotte Dodion, Ruth Lasters en het duo Proza-K. Van Gasse zal een visueel gedicht creëren op de muur aan de linkerzijde van de binnentuin van De Hofkamer. Ze zal zich laten inspireren door het monumentale plafondschilderij De Goden op de Olympusberg binnenin de 18de-eeuwse pronkruimte. De binnentuin werd recent helemaal opnieuw aangelegd. De inhuldiging van de nieuwe tuin mét gedicht zijn gepland voor april. Meer info volgt.    

Ook stadsgedicht op Antwerps stadspaleis

Het is niet de eerste keer dat een stadsgedicht een gevel siert van een monument beheerd door Herita. In 2011 presenteerde Peter Holvoet-Hanssen, de toenmalige stadsdichter van Antwerpen, zijn gedicht De Vertelboom op de muur van het Paleis op de Meir. Voor het grafische deel werkte hij samen met kunstenaar Roel Janssen. Het werk is nog steeds te bezichtigen aan De Wapper.