Het Verhaal van Vlaanderen, Beeldenstorm

Aperitieflezing Sander Wassing

30 april 2023
Van 11:00 tot 12:30
Kasteel Beauvoorde
€ 5,00
De Beeldenstorm & Alva's bloedraad

In de zomer van 1566 bereikten lang opgekropte religieuze, sociale en economische spanningen een hoogtepunt tijdens de Beeldenstorm. Op 15 en 16 augustus vernielden rondtrekkende beeldenstormers de godshuizen van onder meer Wulveringem, Alveringem en Adinkerke. Slechts zeer weinig kerken en kloosters bleven gespaard. In het klooster Ten Duinen werden kostbare handschriften verscheurd en het sacramentshuis uit marmer en albast vernield.

Nadat de orde was hersteld kon een ferm antwoord van koning Filips II niet uitblijven: hij stuurde hertog Alva met een leger om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde Alva een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten, in de volksmond al snel bekend als de ‘Bloedraad’. Commissarissen zwermden uit over de Nederlanden en tekenden overal getuigenverklaringen op. Die vormden de basis voor ongeveer 12.000 vonnissen.

Op de lijst van veroordeelden staan honderden namen van personen uit de Kasselrij Veurne. Hoe ging de Raad van Beroerten te werk en hoe verging het degenen die gevonnist werden? De Nederlandse historicus Sander Wassing geeft tekst en uitleg! 

Praktisch

Tickets

Inschrijven
Het Verhaal van Vlaanderen, Beeldenstorm
Meer Beeldenstorm in Het Verhaal van Vlaanderen

In het tv-programma Het Verhaal van Vlaanderen kan je alvast meer te weten komen over de opkomst van het protestantisme, de Beeldenstorm die daaruit volgt en de keiharde repressie vanuit Spanje. Ijzeren hertog Alva gaat over lijken jaagt de hele Nederlanden tegen zich in het harnas. Bekijk de aflevering op vrt MAX.