Kasteel van Horst

Oyenbrugmolen

Oyenbrugstraat 140/142, 1850 Grimbergen
Deze watermolen uit 1623 is helemaal gerestaureerd. De recente restauratie van de maalinstallatie maakt de molen maalvaardig. Er is een gastenverblijf en een functionele bakoven. Deze topper uit het erfgoed verder ontsluiten is vandaag de boodschap.

Het erfgoed

De Oyenbrugmolen, watermolen op de Maalbeek in Grimbergen, is gebouwd in 1623. Het is een topper uit het bouwkundig erfgoed.  De Oyenbrugmolen ligt centraal op de site waar ooit het Kasteel van Oyenbrugge stond. Dat maakt van de molen een stille getuige van ruim 700 jaar.

Er draait opnieuw een waterwiel dat de maalinstallatie aandrijft. De molen maalt het beste bakmeel voor eigen gebruik of voor wie integraal meel weet te appreciëren. Dat reuzengroot waterwiel drijft ook de generator aan die stroom opwekt uit de Maalbeek. Je kan in de bakoven, aan de overkant van de Maalbeek, opnieuw brood en koek bakken.

Het project

De restauratie van de molen en de maalinstallatie is afgerond. Het resultaat mag gezien worden.  De 180 kammen van het spoorwiel passen precies in de sterrewielen.

De Girard-turbine uit de tijd van de industriële revolutie wordt gekoesterd in de turbineput waar ze zovele jarenlang een ingenieuze aandrijver was.

Al dat moois, de getuigenis van eeuwenlange aanpassingen van molenaars aan de noden van de tijd goed zichtbaar maken is de volgende uitdaging.

Momenteel werken Erik en Linda aan de verdere ontsluiting van de molen. Een museale verlichting moet in duistere hoekjes hightech uit de 19de eeuw aan het licht brengen. Infopanelen en een werkende maquette van de turbine vertellen het verhaal.


 

De mensen

Sinds 1977 wonen Erik Van Hemelrijck en Linda De Wit en hun kinderen op de Oyenbrugmolen Gedurende vele jaren werd aan de restauratie van de gebouwen en de maalinstallatie gewerkt. Nu is een verder ontsluiting aan de beurt.

Op te halen bedrag
8.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Oyenbrugmolen
Adres: Oyenbrugstraat 140/142, 1850 Grimbergen
Op te halen bedrag: € 8.000
Rekeningnummer: BE92 7440 8521 7523 met vrije mededeling GIFT 110-002-444
Telefoon: +32 (0) 2 251 95 53
E-mail: oyenbrugmolen@skynet.be
Website: www.oyenbrugmolen.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf €40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.