Halte Schepdaal

Pierre Dedobbeleer

Vrijwilligerswerk bij Herita is bijzonder divers en kan variëren van tuinieren in kasteeltuinen, over administratief werk, tot sleutelen aan oude trams. Dat laatste is de specialiteit van Pierre Dedobbeleer, een van onze – bijzonder handige – technische vrijwilligers in Halte Schepdaal. Hij stelt zich graag aan je voor.

Hoe ben je als vrijwilliger in het trammuseum terecht gekomen?
In 2012 bestond het trammuseum 50 jaar. Sinds toen ben ik me met volle passie beginnen inzetten als vrijwilliger op de tramsite en dat doe ik vandaag nog steeds. In die periode ben ik samen met een goede kennis, Roger Stoudthuyzen, beginnen klussen en kuisen. We hielpen ook bij het onderhoud van de trams en de gebouwen. Achteraf is mij de vraag gesteld om vaste vrijwilliger te worden bij Herita. Gezien mijn levenslange passie voor trams voel ik me helemaal thuis op deze plek.

Halte Schepdaal
Wij zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers ongeacht hun opleiding en kennis. Handigheid en inzet zijn welkom. Zeker jongeren uit het beroeps- en technisch onderwijs kunnen hun steentje bijdragen.
Pierre Dedobbeleer
Vrijwilliger

Welke taken voer je hier uit?
De taken liggen zowat verdeeld, maar momenteel spendeer ik de meeste tijd aan het restaureren van een tramrijtuig uit 1958. Het werd destijds speciaal in dienst gesteld voor de wereldtentoonstelling op de Heizel.

Welke voldoening haal je uit je engagement?
Mijn grootste voldoening gaat naar het steeds aantrekkelijker maken van de tramsite zodat de bezoekers met een fijn gevoel buiten gaan. Dat geldt ook voor mijn collega-vrijwilligers! Wij zijn trouwens nog steeds op zoek naar vrijwilligers ongeacht hun opleiding en kennis. Handigheid en inzet zijn welkom. Zeker ook jongeren uit het beroeps- en technisch onderwijs kunnen hun steentje bijdragen. Een passie voor oude trams is mooi meegenomen!

Heb je een favoriete plek of collectiestuk op de site?
Eigenlijk niet. Gans de collectie ligt me nauw aan het hart.

Wat is jouw toekomstdroom voor Halte Schepdaal?
Het zou zo fijn zijn om de sporen en de bovenleiding hersteld te krijgen. Dan zouden we terug echt een levend museum worden. Dan pas zal ik tot rust komen.

Kasteel van Heers

Ook vrijwilliger worden? 

Wil jij ook een verschil maken voor het onroerend erfgoed in Vlaanderen? Heb je een vraag over vrijwilligerswerk bij Herita? Onze community manager staat je met plezier te woord. Laat van je horen!