Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele en het Agentschap Onroerend Erfgoed hebben vandaag Herita voorgesteld als hét Vlaams erfgoednetwerk. Herita zal niet langer enkel beheerder zijn van het Vlaams iconisch erfgoed, maar ook naar gepaste oplossingen zoeken voor de vele uitdagende erfgoedlocaties die Vlaanderen rijk is. Met de erkenning toont de Vlaamse overheid niet alleen haar engagement om in deze Vlaamse erfgoedparels te blijven investeren, maar ook dat ze belang hecht aan kwaliteitsvolle restauraties en (her)bestemmingen.
Vlaams minister voor onroerend erfgoed Matthias Diependaele, Peter De Wilde, administrateur Generaal van het Agentschap Onroerend Erfgoed en Matthias Francken, directeur van Herita gaven vandaag de kick-off voor het nieuwe Vlaamse erfgoednetwerk. Ze deden dat in het Kasteel van Poeke in Aalter, dat in de toekomst ook door Herita zal worden beheerd.
Voortaan werkt de Vlaamse regering samen met Herita als bevoorrechte partner voor het Agentschap Onroerend Erfgoed in het zoeken naar oplossingen voor uitdagende erfgoedlocaties en zal het zijn rol als beheerder van iconisch erfgoed op grotere schaal spelen. Herita krijgt van de Vlaamse overheid de nodige middelen om actief in te zetten op het uitbouwen van een erfgoedportefeuille die een representatief beeld geeft van onze Vlaamse geschiedenis. In onze buurlanden hebben gelijkaardige formules al tot groot succes geleid. Denk maar aan The National Trust in het Verenigd Koninkrijk of het Centre des Monuments Nationaux in Frankrijk.
Het Vlaams erfgoednetwerk vertelt via erfgoed, erfgoedzorg en ontwikkeling het verhaal van Vlaanderen, en legt de brug tussen verleden en toekomst. Het toont hoe Vlaanderen altijd al toonaangevend was en blijft. Het Vlaams erfgoednetwerk zoekt actief naar partnerschappen met de lokale gemeenschap, vrijwilligers en andere erfgoedorganisaties. Want erfgoed maakt altijd deel uit van een leefomgeving, en interactie met de gebruikers daarvan is cruciaal om er een begeesterende toekomst aan te geven.
Partner in complexe situaties
Het Vlaams erfgoednetwerk is een belangrijke partner voor de Vlaamse overheid, omdat het mee naar oplossingen kan helpen zoeken wanneer erfgoed uitdagingen stelt die de draagkracht van het lokale initiatief overstijgen. De voorbije jaren sprong de Vlaamse overheid via Herita al in de bres voor het Kasteel van Heers, het Hooghuis in Doel en Hof ter Walle in Beveren. Door Herita als Vlaams Erfgoednetwerk te erkennen, herbevestigt de overheid haar vertrouwen in de organisatie, maar koppelt ze aan die erkenning meteen ook duidelijke verwachtingen.
Kasteel van Poeke op termijn onder beheer Herita
Op termijn zal Herita ook het beheer van het Kasteel van Poeke op zich nemen. Toerisme Vlaanderen is sinds de zomer van 2021 eigenaar van het kasteel. Samen met bewoners, bezoekers, ondernemers, erfgoedeigenaars en andere betrokkenen geeft Toerisme Vlaanderen deze erfgoedparel een nieuwe bestemming volgens de filosofie van Reizen naar Morgen. Daarbij vormt een goed evenwicht tussen de belangen van de bewoner, ondernemer en bezoeker het belangrijkste aandachtspunt, samen met het respect voor de ziel en de draagkracht van de plek zelf.