Menu

Nostalbus maakt groene Van Hool bus uit 1970 terug rijvaardig

Nostalbus

De organisatie

NostalBus werd opgericht in 2010 en staat in voor het onderhoud en beheer van rijdend erfgoed, meer bepaald retrolijnbussen. Sinds de oprichting restaureerde de vereniging al meerdere autobussen die actief waren in de periode 1977 – 1991 op de lijndiensten van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB). De collectie wordt ter beschikking gesteld op verschillende culturele-historische evenementen (o.m. Open Monumentendag, events van steden en gemeenten, activiteiten van de oldtimersector, …) zodat ook het brede publiek van dit erfgoed kan genieten en er zelfs een ritje mee kan maken.

Nostalbus

Het erfgoed

Tot nog toe restaureerde NostalBus steeds bussen met een verleden bij de Buurtspoorwegen, in de typische oranje of rode kleurstelling die tot begin jaren ’90 de Belgische wegen sierden. Nochtans waren er tot in 1977 ook groene bussen actief. Zij reden in opdracht van de NMBS, die destijds ook aan autobusuitbating deed. De bus, een Van Hool SV682 met Fiat-motor waarvan er een honderdtal voor de Belgische markt werden gefabriceerd, reed van 1970 tot in 1977 via onderaanneming in opdracht van de Belgische Spoorwegen, voornamelijk op de lijn tussen Londerzeel, Dendermonde en Gent.

Bij exploitant Siau, die eigenaar was van het voertuig, bleef de bus tot 1987 lijndiensten verzekeren. Nadien werd de bus verkocht en overgenomen door autocarbedrijf De Zigeuner. Daar onderging de bus al een eerste restauratie. De tand des tijds veroorzaakte helaas een achteruitgang. NostalBus verwierf deze bus in 2020 en engageert zich om deze opnieuw in de oorspronkelijke staat te herstellen en rijvaardig te maken en bewaren.

Hier lees je meer over de bussen die NostalBus in het verleden al restaureerde.

Nostalbus

Het project

Restauratie van de groene Van Hool – Fiat uit 1970

We verwachten ongeveer 4 jaar nodig te hebben om de bus opnieuw volledig in staat te stellen.

 • 2021-2022: chassis- en andere metaalwerken, constructie van nieuwe zijramen en achterruit, vernieuwen van de uitlaatlijn, vervangen van pneumatische onderdelen en remwerk
 • 2022-2023: vernieuwen van de elektrische circuits, nazicht en revisie van de aandrijflijn en andere mechanische onderdelen
 • 2023-2024: voorbereiding en uitvoeren van de eigenlijke schilderwerken, afwerken van het interieur

Wil jij deze legendarisch bus nog eens zien rondrijden? Je kan bijdragen aan dit project via een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch

 • Naam: Nostalbus vzw
 • Rekeningnummer: BE37 7450 4520 7628 - Vermelding: gift - Nostalbus
 • Contactgegevens: Westeindestraat 25
  9990 Maldegem
 • E-mail: info@nostalbus.be
 • Websitewww.nostalbus.be
 • FacebookpaginaNostalbus