Menu

Onze vrijwilligers aan het woord

Paula Debroey

Paula Debroey uit Tienen: “Horizonten verruimen”

Paula verwelkomt de gasten op het kasteel van Laarne. “Normaal doe ik kinderworkshops op het kasteel van Horst”, vertelt de bedrijfsjuriste. “Maar omdat Horst gesloten is voor renovatie wil ik nu mijn horizonten verruimen.” Paula is al van kindsbeen af gefascineerd door kastelen. “Ik heb kastelen als het ware in mijn bloed zitten. Ik fantaseerde er vroeger de verhalen van de bewoners bij.”

Ze werkt al 15 jaar als vrijwilliger bij Herita en Open Monumenten en doet het met hart en ziel. “Ik doe het zo graag dat ik soms zelf vergeet ook eens ander erfgoed te bezoeken. Ik gebruik mijn Open Monumentenlidkaart te weinig. Daar komt dit jaar verandering in. Beloofd!

Jan De Neef

Jan De Neef uit Antwerpen: "Ik woon zelf in een beschermd monument."

 “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in monumenten. Vooral Art Nouveau en Art Deco spreken mij enorm aan. Ik woon in een beschermd monument, woning ‘Iris de Lischbloem in de Cogels Osylei in Antwerpen. Ik heb zelf veel verbouwd en teruggebracht naar de oorspronkelijke staat en probeer ook zoveel mogelijk elementen in Art Nouveau te verzamelen.  Ik zet me het liefst in als zaalwachter van De Hofkamer. Vorige zomer onthaalde ik ook bezoekers die in de historische tuin naar de beiaardconcerten kwamen luisteren.”

 

Anne Struelens

Anne Struelens uit Brecht: “Het contact met de mensen”

“Ik kom helpen eender waar Herita of Open Monumenten mij nodig heeft”, zegt Anne Struelens, vrijwilligster sinds 2013. “Mijn man was huisarts. Ik heb hem altijd geholpen in zijn praktijk. Na zijn overlijden had ik plots niets meer om handen. Ik wou niet bij de pakken blijven zitten, dus klopte ik aan bij Herita.” Anne was toen al jaren lid van Erfgoed Vlaanderen, de voorganger van Herita en  Open Monumenten. “De interessante gebouwen, het verrassende erfgoed en vooral het contact met de mensen zorgen ervoor dat ik dit echt graag doe.”

Een woord van dank

Bij de organisatie van Open Monumentendag, ledenactiviteiten, congressen en netwerkmomenten kunnen we rekenen op de helpende handen van onze vrijwilligers. Ook op onze sites vormen ze mee de kern van restauratieprojecten en publiekswerking. Van Fort Napoleon, kasteel Beauvoorde en de Molen Van Hoeke, tot De Hofkamer, Kasteel van Horst, Abijsite Herkenrode, Tramsite Schepdaal en Kapel Van Steenbergen: hartelijk dank aan alle vrijwilligers!