Menu

Open Monumentencongres: parallelsessies reeks 2

OMC 2019

PARALLELSESSIES: REEKS 2

Steenbakkerijmuseum EMABB

Hoe haal je meer uit je vrijwilligerswerking? (2)

Koen Vermeulen, vrijwilligerswerkwerkt

Deze sessie is een vervolg op: Hoe haal je meer uit je vrijwilligerswerking? (1)

Vrijwilligersexpert Koen Vermeulen deelt zijn reflecties over het praktijkvoorbeeld van het Steenbakkerijmuseum in Boom (uit de eerste reeks parallelsessies)  met de groep. Koen brengt een theoretische en praktische analyse van de aanpak van het Steenbakkerijmuseum. Nadien gaat Koen graag met jou in dialoog over jouw specifieke vrijwilligersvraag.  Na de workshop kan je aan de slag met de implementatie van alle tips en ideeën om jouw vrijwilligerswerking verder uit te bouwen.

Zit je zelf met vragen rond vrijwilligerswerking? Stuur jouw vrijwilligersvraagstuk in

Thema vrijwilligersmanagement
Type workshop
Crowdfunding

Starten met crowdfunding voor erfgoedprojecten

Frederik Lamote en Charlotte Brandsma, Growfunding

Zoek je financiering voor je erfgoedproject en/of wil je je (erfgoed)gemeenschap sterker betrekken bij je project? Dan is crowdfunding misschien wel iets voor jou! In deze sessie vertelt expert Frederik Lamote, algemeen directeur van het sociaal-innovatief crowdfundingsplatform Growfunding, je alles over crowdfunding via concrete praktijkvoorbeelden met do’s en don’ts. Heb je zelf vragen over de financiering van jouw erfgoedproject? Frederik helpt je graag op weg!

Thema financiering
Type lezing met vragenronde
Vrijwilligers Kasteel van Heers

Lokaal draagvlak+betekenis²= toekomst voor ons erfgoed

Door Paul Lambrechts en Ludy Claessens vzw Heerlijk(heid) Heers

"Trek een cirkel van 5 kilometer rond het erfgoed waarvoor je vecht en ga aan de slag met het menselijk kapitaal van om de hoek!", dat is het motto van vzw Heerlijk(heid) Heers. De vzw breekt een lans voor een andere aanpak van erfgoedzorg: bouw lokaal draagvlak, geef vandaag nog betekenis aan ons kwetsbare erfgoed en creëer zo weer een duurzame toekomst. Want al te vaak belemmert de zoektocht naar dé ultieme eindbestemming of dé solide kostendrager elke stap voorwaarts. Kom in deze lezing te weten hoe de vzw te werk gaat in het zoeken naar oplossingen voor ‘een onmogelijk project’ zoals dat van het Kasteel van Heers. 

Thema management
Type interactief gesprek
Sint-Jacobskerk Antwerpen

De wervende werf: publieksontsluiting van de Antwerpse Sint-Jacobskerk tijdens de restauratie

Jonas Raats, Geheugen Collectief en Sofie Houben, Steenmeijer Architecten

De Antwerpse Sint-Jacobskerk is momenteel in volle restauratie. Steenmeijer Architecten leidt het restauratieproces van de barokke pelgrimskerk die vooral gekend is als laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens. Om het historisch verhaal en de erfgoedschatten van de kerk ook tijdens de restauratie te ontsluiten voor het publiek, werkte Steenmeijer Architecten samen met historisch projectbureau Geheugen Collectief. In deze lezing bespreken beide partners de uitdagingen en mogelijkheden van hun samenwerking. Hoe kan historische publieksontsluiting een meerwaarde zijn voor een monument in restauratie?

Thema publiekswerking
Type lezing met vragenronde

 

Open Monumentendag

Botanische gastronomie als herontwikkelingsmodel voor historische landgoederen

Steven Heyde, HoGent

Historische landgoederen zijn met hun historische tuinen en parken van oudsher plekken van ‘horticulture de luxe’ waar heel wat bijzondere plantensoorten te vinden waren. In deze lezing wordt de herontwikkeling van een niet-beschermd landgoed besproken. Denk aan welke (nieuwe) soorten er geplant kunnen worden, maar ook aan welke kansen er gecreëerd kunnen worden in functie van ondernemerschap op het landgoed of hoe een vrijwilligers- of gidsenwerking kan gekoppeld worden aan groen erfgoed.

In deze lezing kom je te weten hoe je de plantenrijkdom van je historisch domein op een hedendaagse manier kan versterken, hoe je een nieuwe invulling kan geven aan je historisch park en hoe je tot een goed plan van aanpak komt dat rekening houdt met het beheer van je park.

Thema site-ontwikkeling
Type lezing met vragenronde
Weylerkazerne VDD Project Development

Hoogwaardige herbestemmingen van uitdagende erfgoedprojecten

Thibaut De Vos, VDD Project Development

VDD Project Development focust op de hedendaagse herbestemming en herwaardering van waardevolle historische sites op toplocaties. Daarbij schuiven ze toonaangevende architectuur, levenskwaliteit van de bewoners, duurzaamheid van materialen en energie en meerwaardecreatie voor de omgeving als noodzakelijke voorwaarden naar voren. Kom in deze lezing meer te weten over de visie van dit bedrijf en hoe ze deze visie hebben vertaald in de herbestemming van de Weylerkazerne, een voormalige kazerne in het historische hart van Brugge.

 

Thema site-ontwikkeling
Type lezing met vragenronde

Beleving op het Open Monumentencongres