Menu

Oude stadscinema wordt bruisend cultuurcentrum

De National

De organisatie

De National vzw wil De National in de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen opnieuw in zijn volle glorie laten stralen als cultuurzaal. De vzw wil De National nieuw leven inblazen met respect voor zijn architecturale eigenheden. De National moet opnieuw een bruisende plek worden voor diverse vormen en dimensies van culturele sociale producties, programma's en projecten, met bijzondere aandacht voor: 

  • een optimale en laagdrempelige toegankelijkheid voor diverse doelgroepen
  • cinematografisch erfgoed, hedendaagse kwaliteitsfilm en educatie hieromtrent
  • een actieve dialoog met en gericht op de culturele en sociale dynamiek van de wijk, district, stad en de regio
Cine National

Het erfgoed

Verborgen achter gevels in de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen ligt de National, een prachtige historische bioscoop uit 1918, die in 1968 haar laatste film vertoonde. De vzw wil deze 100 jaar oude vergeten parel opnieuw omtoveren tot een ontmoetingsplaats, voor de buurt en ver daarbuiten. Antwerpen krijgt met de National een nieuw cultuurhuis: een cinema met focus op kinder- en jeugdprogrammatie overdag, 's avonds een filmaanbod voor de meerwaardezoeker, een polyvalente zaal die veel mogelijkheden biedt en een plek die meehelpt om de wijk 2060 met een nieuw en creatief initiatief op de kaart te zetten. 

HET PROJECT

Door de oude cinemazaal in ere te herstellen wil de vzw een vergeten stukje erfgoed opnieuw toegankelijk maken. De vzw wil focussen op een duurzame publiekswerking en een strategie in programmatie, communicatie en publiekswerking uitwerken om zo verschillende doelgroepen en mensen uit de buurt te laten kennismaken met De National. De vzw wil hen laten particperen in het buurtleven en zo de verbondenheid met de buurt versterken. 

Wil jij ook bijdragen aan dit prachtig initiatief? Doe dan een gift. Wist je dat deze fiscaal aftrekbaar is vanaf 40 euro per jaar? Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch