Menu

Paleis op de Meir

Paleis op de Meri

Wat oorspronkelijk een ‘vorstelycke’ 18de-eeuwse patriciërswoning op de Antwerpse Meir was, werd al snel een paleis voor koningen en keizers. Napoleon nam het in gebruik als stadspaleis, Willem I maakte er zijn officiële verblijfplaats van tot het in handen kwam van het Belgische koningshuis.

Over het Paleis op de Meir

Het is vooral Leopold II geweest die zijn stempel op het gebouw drukte door de verschillende aanpassingen die hij liet aanbrengen. In 1969 droeg koning Boudewijn het paleis over aan het ministerie van Nederlandse Cultuur en de koninklijke familie verliet het Paleis op de Meir. Het werd overgedragen aan Erfgoed Vlaanderen, nu Herita, en van 2001 tot 2010 volgde een grondige restauratie met museale herinrichting en meubilering van het interieur op de eerste verdieping.

Ook vandaag passeren in de royale Spiegelzaal en de schitterende salons tal van hooggeëerde gasten en biedt het Paleis op de Meir een unieke beleving aan de erfgoedbezoeker. 

Paleis op de Meir

1 paleis, diverse invullingen

De benedenverdiepingen en het oorspronkelijke koetshuis kregen horeca- en handelsfuncties. In de salons vind je rechts The Chocolate Line van Dominique Persoone. Interieurzaak Flamant nam zijn intrek in het voormalige koetshuis. De eerste verdieping wordt verhuurd aan De Kamers.

Erfgoed beleven

Wanneer bezoekers de chocolatier binnenwandelen, van een hapje of drankje genieten in Café Impérial of de binnentuin oversteken om het koetshuis te bereiken, vinden ze informatie over de erfgoedwaarde van het paleis. Dankzij informatiepanelen in verschillende talen worden bezoekers zich op een subtiele manier bewust van het erfgoed rondom hen.

Privé-gebruiker ‘De Kamers’ ontsluit de eerste verdieping voor evenementen in beperkte kring. Ook vzw De Kamers zorgt bij hun bezoekers voor bewustwording van de erfgoedwaarden. Onder meer op hun website besteden ze veel aandacht aan het historische karakter van het paleis.

Behoud en beheer

De meerjarenonderhoudsplannen van Monumentenwacht worden gevolgd. Zo zullen er in 2020 werken aan de buitenschil starten.

Meer over het Paleis op de Meir