Menu

Palingbotter Rosalie moet bezoekers laten kennismaken met een klassieke Baasroodse botter

Botterproject scheepswerven baasrode

De organisatie

Scheepvaartmuseum Baasrode vzw maakt onderdeel uit van de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode. In 2010 werd de kiel gelegd van een reconstructie van een Baasroodse palingbotter 'Rosalie'. De vzw wil deze botter opnieuw in vaart brengen om bezoekers kennis te laten maken met een klassieke Baasroodse botter. 

Het erfgoed

Palingbotter 'Rosalie' is een replica naar model van historische palingbotters. Palingbotters zijn houten vrachtschepen die vroeger op de Schelde voeren. Ze haalden paling in Nederland om die vervolgens in België te verdelen. Enkele jaren geleden besliste het Scheepvaartmuseum in Baasrode om een replica van zo'n palingbotter te bouwen.

De reconstructie van de 'Rosalie' houdt een leerproces in met betrekking tot de bouw van een klassiek houten schip. Na de tewaterlating zal het schip gebruikt worden voor toeristische rondvaarten op de Schelde.

Het project

De bouw van de botter Rosalie wordt ondersteund door Toerisme Vlaanderen en wordt uitgevoerd door de Nederlandse botterwerf Nieuwboer uit Spakenburg in samenwerking met de enthousiaste vrijwilligers van Scheepvaartmuseum Baasrode vzw.  

Het botterproject van Scheepvaartmuseum Baasrode vzw kadert in de toeristische ontsluiting van de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode. Met dit unieke project wil de vzw het riviertoerisme bevorderen.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch

  • Naam: Scheepvaartmuseum Baasrode vzw
  • Rekeningnummer: BE33 7460 2844 9946 - met vermelding van 'gift projectrekening Scheepvaartmuseum Baasrode'
  • Adres:
    Sint-Ursmarusstraat 137
    9200 Baasrode
  • website: www.scheepvaartmuseumbaasrode.be