Menu

Restauratie en onderhoud van de knappe abdij van Tongerlo

Abdij van Tongerlo

De organisatie

De Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo huisvest al bijna negen eeuwen een gemeenschap van norbertijnen. Gesticht in 1130, vanuit de Sint-Michielsabdij in Antwerpen, kent de abdij een lange en rijke geschiedenis. 

Het erfgoed

Als eigenaar van de site draagt de abdij van Tongerlo zorg voor een uitgebreid arsenaal aan roerend en onroerend erfgoed. Het uitgebreide gebouwencomplex weerspiegelt door haar verschillende bouwstijlen een kleurrijke geschiedenis. Zo geeft bijvoorbeeld het statige poortgebouw (14de-15de eeuw) toegang tot het binnenplein van de abdij met tiendschuur (1618), abdijkerk (1852-58), én da Vincimuseum met ‘Het Laatste Avondmaal’ (abdijbezit sinds 1545).

De hele abdijsite ligt ingebed in een groene omgeving van weiden en bossen. Bijzonder opmerkelijk is de indrukwekkende lindedreef uit 1678, de oudste volledig bewaarde lindedreef van West-Europa. De abdij tracht om de abdijgebouwen te gebruiken in hun oorspronkelijke functie. Waar dat niet mogelijk is wordt gedacht aan formules zoals kostendelend wonen of onderverhuring aan particulieren, zelfstandigen of kleine bedrijven.

Abdij van Tongerlo

Het project

Het project omvat de restauratie en het onderhoud van de Abdij van Tongerlo in al haar facetten:

  1. restauratie en onderhoud van de gebouwen
  2. herstel en onderhoud van het landschap
  3. bescherming van het archeologisch erfgoed

Daarbij past het in dit project om de erfgoedsite van de abdij beter te ontsluiten voor een breder publiek.

Steun dit waardevolle erfgoedproject met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch