Menu

Steun de restauratie van het Loncke-orgel in Koolskamp

Koolskamp

De organisatie

Sinds jaar en dag staat de kerkfabriek Sint-Martinus Koolskamp in voor het beheer van het kerkgebouw en treft ze de nodige voorzieningen voor de liturgie. De kerkfabriek voorziet een plaats van rust, bezinning en ontmoeting binnen de gemeenschap en zet alles op alles om deze plek zo aangenaam mogelijk te maken. De kerk is een warme, sfeervolle ruimte midden het dorp.

De kerkfabriek beheert ook het erfgoed dat de kerk bezit zoals de praalgraven van de Heren van Lichtervelde die een beschermd statuut genieten en dateren van de 12e- en 15e-eeuw.

Koolskamp

Het erfgoed

Na de dynamitering van de kerk in 1918, schoot er van het toenmalig historisch orgel niet veel meer over. Het oude orgel werd verwijderd en de kerk werd heropgebouwd. In 1924 werd ze terug in gebruik genomen. Pas in 1951 werd een nieuw orgel aangekocht. De kerkfabriek en de parochianen leverden heuse inspanningen om het financieel plaatje rond te krijgen.  De firma Jos. &P. Loncke uit Esen installeerde in 1951 het orgel, dit was meteen het eerste elektro-pneumatisch orgel van deze fabrikant. Op 15 augustus 1951 werd het instrument ingewijd door de toenmalig deken van Tielt en volgde er een orgelrecital door Albert Vanhoutte.

Het project

Wegens waterschade is het orgel onbespeelbaar geworden. De kerkfabriek wil het orgel terug bespeelbaar maken en regelmatig laten klinken. Het zou zonde zijn om de prachtige orgelklank niet te laten weerklinken.  

Door de waterschade zijn de toonmembranen, de windlade van het Groot-orgel en de magazijnbalg beschadigd. De restauratie zal worden uitgevoerd door de firma de Munck-Claessens uit Sint-Niklaas. Hier lees je meer over deze orgelmaker.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch

  • Naam: Kerkfabriek Sint-Martinus Koolskamp
  • Rekeningnummer: BE62 7460 2405 7361 - met vermelding van 'gift projectrekening'
  • Adres: Dorpsplein 27, 8851 Koolskamp
  • e-​mail: kfsintmartinuskoolskamp@hotmail.com

Meer informatie over het orgel

Het orgel bestaat uit 2 manualen en een pedaal met 13 registers (unit-systeem). De tractuur verloopt elektro-pneumatisch, het pijpwerk is opgesteld in een open opstelling. Het orgel heeft de volgende dispositie:

 

Pedaal Manuaal I  Manuaal II
Gedektbas 16 Prestant 8 Wilgenpijp 8
Oktaafbas 8 Open-Fluit 8 Gemshoorn 8
Gedekt 8 Holpijp 8 Principaal 4
Koraalbas 4 Oktaaf 4 Blokfluit 4
Bazuin 16* Roerfluit 4 Nazaard 2 2/3
I + V. Woudfluit 2 Veldfluit 2
II + V. Vulwerk 4k Terts 1 3/5
II (4) + V. Norm. Kop. II + I Seskwiaalter 2k
  Okt. Kop. II(16) + I Kornet 5k
    Cimbelstem 4k
    Trompet 8
    Okt.Kop. II(16) + II