Menu

Stoomcentrum Maldegem laat stoomtreinen opnieuw rijden

Stoomtrein Maldegem

De organisatie

De vzw Stoomcentrum Maldegem, opgericht in 1985, heeft als doel om machines en relicten uit de stoomtijd te bewaren, te restaureren en toegankelijk te maken voor het publiek. Het Stoomcentrum focust op stoomlocomotieven, passagiersrijtuigen en wagons uit de jaren 60. Sinds de oprichting zijn ook enkele dieselvoertuigen uit die tijd aan de collectie toegevoegd. De vzw wil dit patrimonium opnieuw naar het grote publiek brengen. Door de exploitatie van museumspoorlijnen kunnen bezoekers daadwerkelijk meerijden in een nostalgische trein en genieten van een heerlijke maaltijd in een van de restaurantrijtuigen. 

Alle activiteiten worden uitgevoerd door vrijwillige medewerkers. Daarbij worden intense contacten onderhouden met binnen- en buitenlandse collega’s.

Stoomcentrum Maldegem

Het erfgoed

De opkomst van hogesnelheidstreinen en goedkope vliegtuigmaatschappijen zorgden voor hevige concurrentie voor de stoomtrein. De concurrentie betekende niet alleen het einde van het voertuig, maar was meteen ook het einde van een reisstijl die het meer dan 150 jaar heeft volgehouden. De treinen met slaap- en ligrijtuigen en restaurantrijtuigen verdwenen uit het dagelijks gebruik. Hiermee verdween ook een stukje immaterieel erfgoed.

Onderhoud van de spoorlijnen is essentieel om het publiek vandaag een glimp van dit rijke spoorwegverleden te laten herbeleven. 

In 1990 werden, tussen Maldegem en Eeklo, de stoomtreinritten hervat. Het publiek herontdekte de stoomtreinen. Een mooie aanvulling op alle rijtuigen die de vzw al in bezit had, kwam er enkele jaren terug, toen een restaurantrijtuig aan de collectie werd toegevoegd, dat in 1940-1950 meereed in de Orient Express. Uitgebreid met een 1e klasse-rijtuig én een dienstrijtuig uit de koninklijke trein kan deze trein met catering aan boord op zeer ruime interesse rekenen. Hier vind je meer info over dit bijzondere rijtuig.

Stoomtrein

Het project

Het project, waarvoor fondsen worden aangetrokken, bestaat uit het lopend onderhoud van de spoorlijn Eeklo-Maldegem. Jaarlijks houdt dit in:

 • Het vervangen van dwarsliggers
 • Het onderstoppen met ballast
 • Onderhoud van de seininstallaties
 • Onderhoud van de bedieningsuitrusting van de overwegen en overwegbedekkingen
 • Het ruimen van grachten, kappen van bomen en struikgewas

Op geregelde tijdstippen worden grotere onderhoudswerken gepland, waarbij secties van de spoorlijn volledig worden vervangen en modernere methodes en materialen worden aangewend zoals lang gelaste spoorstaven en betonnen dwarsliggers. Zonder deze werkzaamheden,opgedragen door en onder toezicht van Infrabel, is het onmogelijk om de treinen in veilige omstandigheden in te zetten.

Wil jij dit erfgoedproject ondersteunen? Dat kan via een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch

 • Naam: vzw Stoomcentrum Maldegem
 • Rekeningnummer: BE70 7450 0823 0925 - vermelding: gift - Stoom Maldegem
 • Contactgegevens
  Stationsplein 8
  9990 Maldegem
 • Websitewww.stoomcentrum.be 
 • FacebookStoomcentrum Maldegem