Menu

Tramsite Schepdaal

Tramsite Schepdaal

We hebben er nog één in België: een site die integraal bewaard bleef als buurtspoorwegstelplaats. Op deze plek vonden trams onderdak en werden ze hersteld, was het trampersoneel thuis en stapten reizigers op. 

Over Tramsite Schepdaal

Na de aanleg van de eerste spoorlijn Brussel-Mechelen in 1835 zou België uitgroeien tot het dichtste spoorwegnet ter wereld. Naast de staatsspoorwegen, die de grote steden en voorsteden verbonden, werd in 1884 ook een Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB) opgericht. De NMVB ontwikkelde een secundair spoorwegnet, de ‘buurtpoorwegen’, die voor de ontsluiting van het platteland zorgde.

Schepdaal vervulde hierbij een voortrekkers rol als eerste tramlijn in Brabant. Vanaf 1887 reed een stoomtram van Schepdaal naar Brussel tot aan het Brabantplein in Molenbeek. Deze ‘boerentram’ vervoerde lokale landbouwers naar de vroegmarkt in Brussel. In 1888 werd in Schepdaal een stelplaats opgericht waar de buurttrams bewaard en onderhouden werden.

Tramsite Schepdaal

Een levendige site

Vandaag ondersteunt de lokale vzw de uitbating en publiekswerking (onthaal - gidsen – suppoosten). Zij afficheren o.a. activiteiten, zorgen voor de publicatie en verspreiding van brochures, verzorgen de openingsuren van de website en onderhouden de contacten met de partners.

Toerisme Pajottenland organiseert gegidste rondleidingen op de site. Tramliefhebbers kunnen in een kleine shop terecht voor literatuur en gadgets.

De tramstelplaats leent zich dankzij haar unieke karakter ook uitstekend voor verschillende events zoals tentoonstellingen en bedrijfsevenementen.

Tramsite Schepdaal

Een sterk team vrijwilligers

Tramsite Schepdaal is een bijzondere site. Het is de enige tramsite in Vlaanderen waarvan zowel het buurtspoorwegstation, als de tramstelplaats en het atelier integraal bewaard bleven. Ook de collectie locomotieven en rijtuigen is impressionant. Een sterke vrijwilligersploeg zorgt voor de openstelling van de volledige site en het onderhoud van de tramstellen.

Tramsite Schepdaal is een site boordevol beleving. Hoewel er geen trams meer uitrijden, heerst er nog veel bedrijvigheid op de site! 

Behoud en beheer

Herita screende in samenwerking met een externe consultant de tramsite met het oog op een verder ontwikkelingstraject. De oorspronkelijke lokale actoren, vzw Buurtspoorwegmuseum en META vzw, werken samen met Herita aan de verdere ontsluiting van de site. Ook de enthousiaste vrijwilligersploeg speelt een belangrijke rol in de ontsluiting van de tramsite.

Het huidige en toekomstige beheer van de site is vervat in een beheersplan in opmaak. Specifiek aan dit beheersplan is de nadruk op de opslag en het transport van de individuele tramstellen.

Meer over Tramsite Schepdaal