Menu

VZW Bedevaarten Bisdom Gent wil drie ambitieuze projecten realiseren

Kapel Lourdes-Oostakker

De organisatie

De vzw Bedevaarten Bisdom Gent fungeert als operationele eenheid van het bisdom Gent voor de exploitatie en instandhouding van het bedevaartsoord Lourdes-Oostakker. Lourdes-Oostakker trekt jaarlijks nog steeds 400.000 bezoekers. De basiliek is het Magnus Opus van baron de Bethune, de belangrijkste vertegenwoordiger van de neogotiek in België. Na meer dan 140 jaar is er heel wat restauratie- en opknapwerk te doen.

Het erfgoed

Na het mirakel van Pieter De Rudder in 1875, dat gebeurde aan het O.L.Vrouw-van-Lourdesbeeld aan de grot in het domein Slotendries, besloot markiezin de Courtebourne er een kerk te bouwen voor de bedevaarders. Jean-Baptiste Bethune voltooide de kerk en realiseerde het interieur. Het is het meest uitgesproken en bestbewaarde voorbeeld van neogotiek in Vlaanderen. In 2004 besloot het bisdom Gent het heiligdom aan te kopen sindsdien is zij begonnen met een plan van restauratie en renovatie.

Onze Lieve Vrouw van Lourdes-Basiliek

De projecten

1. Nieuwe verlichting voor de basiliek

De huidige lampen worden niet meer gemaakt en dus is vervanging dringend nodig.
Dankzij de huidige LED-technologie is het mogelijk om een energiezuinige oplossing te realiseren en een veel beter resultaat te bekomen.

2. Een erkenning als Open Monument

Om de erkenning als “Open Monument” te verkrijgen, moet er een “exemplarische rondleiding” komen voor de basiliek. Deze zal in het bijzonder de neogotiek van baron de Bethune belichten. Het berteft hier zijn Magnus Opus. De rondleiding zal bestaan uit 2 delen: een multimediale voorstelling van +/- 15 minuten en een gegidst bezoek aan de basiliek. De multimediale voorstelling zal de historische situering en de belangrijkste figuren belichten. Deze projectie zal gebeuren in de zaal van de Sint Victorresidentie. Later kan deze voorstelling in verschillende talen worden omgezet: Frans, Engels, Duits.

3. Vernieuwing van de afsluitingen tussen de verschillende kapelletjes

De afsluiting in het domein op de grote en de kleine ommegang, tussen de verschillende kapelletjes, dient om de ex-voto’s aan te  hangen. Ondertussen hangen er meer dan 5.000 plaatjes aan de afsluiting. In 2008 en 2009 werden de afluitingen van de kleine ommegang vernieuwd. Nu dringt zich de verdere vernieuwing op. Als eerste moeten dringend 100m versleten en kapotte afluitingen vervangen worden op de grote ommegang.  

​​​​​​Wil jij deze ambitieuze projecten steunen? Dat kan via een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert. In 2020 geniet je uitzonderlijk van 60% belastingvoordeel. Meer daarover lees je hier.

Praktisch

  • Naam: vzw Bedevaarten Bisdom Gent
  • Rekeningnummer: BE11 7450 1859 2848 - vermelding: gift Bedevaarten Bisdom Gent
  • Websitewww.basiliekoostakker.be 
  • Adres: Onze Lieve Vrouwstraat 554, 9041 Gent

Meer over dit project