Menu

VZW de Steenschuit bouwt een replica van het eerste poolschip ooit

Belgica op Antarctica

De organisatie

Vzw De Steenschuit is al meer dan 25 jaar een competentiecentrum dat langdurig laaggeschoolde werkzoekenden reactiveert op de arbeidsmarkt. Tijdens hun opleidingsfase bij De Steenschuit helpen ze mee aan de bouw van replica’s van historische schepen. Op die manier geeft De Steenschuit hen een motiverend project dat tegelijk het Belgisch maritiem erfgoed extra in de schijnwerpers plaatst.

De Steenschuit realiseert momenteel het Belgicaproject, dat zich toespitst op het verhaal achter de eerste zuidpoolexpeditie. De Belgische ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache was immers de eerste mens ooit die de zuidpool verkende en er ook wist te overwinteren met zijn internationale bemanning.

The New Belgica

Het erfgoed

De eerste zuidpoolexpeditie leverde een schat aan wetenschappelijke informatie op, maar raakt stilaan in de vergeethoek. De Steenschuit wil de realisaties van de eerste zuidpoolreizigers opnieuw onder de aandacht te brengen. Dit doen ze door een replica te bouwen van het iconische poolschip én in een permanente tentoonstelling op de scheepswerf.

Na voltooiing zal het schip te zien zijn op de nieuwe maritieme erfgoedsite van de stad Antwerpen, die momenteel in volle ontwikkeling is.

Het project

De bouw van de replica van de Belgica, kortweg het Belgicaproject, wordt gerealiseerd door de cursisten van De Steenschuit. Meestal gaat het om langdurig laaggeschoolde werkzoekenden die nood hebben aan reactivering, maar ook leerlingen van technische scholen, mensen met autisme, leefloners, ex-gedetineerden en andere belanghebbenden worden bij de bouw van de Belgica betrokken. Zij staan onder leiding van ervaren scheepsbouwers, die het project in goede banen leiden.

​​​​​​Steun dit waardevolle Belgicaproject met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch

  • Naam: De Steenschuit VZW
  • Rekeningnummer: BE59 7450 2147 1526 - vermelding: gift vzw De Steenschuit 
  • Contactgegevens: Noeveren 26/1
    2850 Boom 
  • Telefoonnummer: 03 844 46 48,
  • E-mailinfo@steenschuit.be
  • Websitewww.steenschuit.be