Menu

vzw Parochiale Werken van Oudenaarde restaureert 10 waardevolle schilderijen

De organisatie

De vzw Parochiale Werken van Oudenaarde neemt de volledige restauratie van het Zwartzusterklooster in Oudenaarde voor haar rekening. De restauratie spitst zich behalve op het gebouw ook op de kunstwerken toe. Het Zwartzusterklooster vormt samen met de Onze-Lieve-Vrouw van Pamele Geboortekerk de Pamele-site. Een unicum in Vlaanderen! 

De vzw wil de unieke Pamele-site dan ook in ere herstellen. Beginnen doen ze met de restauratie van 10 waardevolle schilderijen uit de kapittelzaal.

Schilderijen kapittelzaal

Het erfgoed

Het Zwartzusterklooster dateert uit de 12de eeuw. Na de vernietiging door de Fransen in de 16de eeuw werd het klooster heropgebouwd. Tot 1969 stonden de zusters in voor ziekenzorg en onderwijs. Ook in 1969 werd het looster geschonken aan de vzw Parochiale Werken. Sinds 2006 zoeken ze naar een herbestemming.

Vandaag ligt er een volledig restauratiedossier klaar. Beginnen doet de vzw met de restauratie van 10 schilderijen uit de kapittelzaal.

Wanneer de restauratie afgerond is, zal het parochiecentrum in het voormalige klooster worden ondergebracht. Ook zullen er verschillende culturele evenementen van de Stad Oudenaarde kunnen plaatsvinden in het klooster.

Schilderijen kapittelzaal

Het project

Concreet gaat het project om de restauratie van 10 authentieke schilderijen uit de kapittelzaal. 

Onder meer volgende zaken staan op de planning:

  • verwijderen van de vernislagen en de vele overschilderingen
  • retoucheren waar nodig
  • een nieuwe protectielaag voor alle schilderijen

Steun dit waardevolle erfgoedproject met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch

Bekijk hier de video

Remote video URL