Kasteel van Heers
In het zuiden van Haspengouw ligt het laatgotische Kasteel van Heers. De monumentale site is in restauratie. Hou zeker de agenda in de gaten. Als er werfbezoeken of activiteiten op het domein worden georganiseerd, dan kan je die daar terugvinden. Wie actief wil bijdragen aan de redding van deze prachtige plek is van harte welkom op de klusdagen! 

Sprookjesachtige kasteelsite in Haspengouw

1328: het Kasteel van Heers wordt voor het eerst vermeld in een historisch document. Een dikke eeuw later wordt het door de troepen van Karel de Stoute geplunderd en in brand gestoken. Het huidige slot is een resultaat van herbouw en stamt uit omstreeks 1500.

Ook in de eeuwen daarna volgt er oorlogsgewoel: Nederlanders, Fransen en Duitsers passeren de revue. De familie De Rivière, die sinds de 14de eeuw eigenaar is van de burcht, wordt in 1757 failliet verklaard. Vanaf 1859 komt het kasteel in het bezit van de familie Desmaisières, die er rijkelijk leeft en geniet ... tot de kosten te hoog oplopen. 

In de 21ste eeuw raakt het chateau totaal verkrot door ruzie en geldgebrek. Omwonende vrijwilligers lanceren een reddingsinitiatief. Vandaag wordt met vele partners gewerkt aan een nieuwe toekomst voor deze indrukwekkende plek vol geschiedenis.  

In de kijker

Kasteel van Heers

Word lid van Herita

  • Wil je een steentje bijdragen aan de restauratie van het Kasteel van Heers? 
  • Wil je andere historische plekken in Vlaanderen beschermen? 
  • Wil je toegang tot leuke erfgoedbelevenissen in binnen- en buitenland? 
  • Wil je mooie post in de bus? 
Sluit je dan aan bij Herita, de National Trust van Vlaanderen.
Kasteel van Heers

Kasteel van Heers

Nieuwe Steenweg 71
3870 Heers
+32 (0)3 21 22 992
kasteelvanheers@herita.be
www.kasteelvanheers.be