Braemhuis

In een residentiële wijk in Deurne ligt het woon-werkatelier van de modernistische architect en stedenbouwkundige Renaat Braem. Herita werkt sinds 2024 samen met Stad Antwerpen om dit unieke woonhuis uit 1958 open te stellen voor het publiek. We onderzoeken ook de restauratienoden van het pand en bekijken of we een rol kunnen spelen bij de conservering. 

Eigenzinnige atelierwoning van Renaat Braem

De wereld verbeteren aan de hand van architectuur: dat is wat de Antwerpse architect Renaat Braem tracht te doen vanuit zijn atelier in Deurne. Na de vernieling van Wereldoorlog II hebben effectief veel mensen nood aan een betere leefomgeving. Met de blik vooruit laat Braem zijn ontwerpen los op sociale wooncomplexen en openbare gebouwen. Zich losrukkend van het verleden past de leerling van Le Corbusier enthousiast nieuwe materialen en productietechnieken toe. Zijn realisaties zijn vandaag nog steeds spraakmakende herkenningspunten.

Stap binnen in de woon-werkplek van waaruit Braem en zijn team zoveel emblematische gebouwen hebben vormgegeven. Je zal merken: dit is geen megalomane architectenwoning. Net als zovelen onder ons, moest Braem zijn ultieme woondroom verzoenen met de realiteit van zijn budget. Het bescheiden perceel neemt niet onnodig veel plek in, want volgens het adagio van de architect is de ruimte van iedereen. Ontdek een warme woonst vol persoonlijke hebbedingen, liefdevol verzameld door Braem en zijn vrouw Elza Severin. Zelfs critici van het modernisme voelen zich hier onverwacht thuis! 

In de kijker

Braemhuis

Menegemlei 23
2100 Deurne
+32 (0)3 212 29 60
braemhuis@herita.be
www.braemhuis.be

Route