Het Hooghuis

Het Hooghuis

Doel, ooit een vredig polderdorpje, is vandaag vooral gekend van leegstaande huizen en straten vol graffiti. In het zuiden van deze strijdvaardige spookstad vind je het 17de-eeuwse Hooghuis, een beschermd monument dat dringend moet worden gered. Bouw mee aan een nieuwe toekomst voor dit erfgoed!  

Symbool voor de strijdvaardigheid van Doel

1645: Jan Willemsen, een protestantse schipper, koopt een stuk grond in Doel en laat er een huis bouwen. Door de eeuwen heen gebeuren er verschillende eigendomswissels. Het pand doet dienst als woning, winkel, afspanning en café. De huidige naam Hooghuis wordt pas in de 19de eeuw gegeven. Het pand wordt vaak in verband gebracht met Pieter Paul Rubens, die het zou hebben geërfd via zijn schoonvader, Jan Brant. In realiteit gaat het echter om een verwarring met een ooit nabijgelegen herenhuis.

Sinds 1978 is Het Hooghuis beschermd als monument. Opvallend is de barokke deuromlijsting in blauwe hardsteen. Ook binnenin vinden we pareltjes: een barokke schouw met marmer en witte, Delftse tegels, een laatgotische schouwmantel en een authentiek eiken balkenplafond.

Het Hooghuis werd meer dan eens bijna afgebroken en staat symbool voor de overlevingsdrang van Doel. Nu het dorp op de kaart blijft, kan Herita sinds april 2023 aan de slag om deze markante plek te redden van verval. Help je mee?

Het Hooghuis

Hooghuisstraat 8/12
9130 Beveren
+32 (0)3 226 31 85
info@herita.be

Route

Bezoek & toegankelijkheid

Gezien de precaire toestand van Het Hooghuis is het momenteel niet mogelijk om dit monument te bezoeken. Herita beheert deze site sinds april 2023 en gaat zo snel mogelijk van start met de vooronderzoeken van het restauratiedossier. Meer info volgt te gepasten tijde op deze webpagina. 

In de kijker