zicht op historische vleugel Erfgoedlab Damme

Erfgoedlab Damme

In het pittoreske Damme vind je het historische Sint-Janshospitaal. De site wordt voor het eerst vermeld in 1249, maar is wellicht ouder. Hier werden zieken verzorgd, pelgrims onthaald en toevallige passanten voorzien van bed en brood. Tot 2014 deed het voormalige hospitaal dienst als woonzorgcentrum. Vandaag is Herita hier te gast. We gaan op zoek naar mogelijkheden om deze site te ontsluiten. Herita brengt de restauratienoden in kaart en bekijken hoe we een rol kunnen spelen in de conservering en herbestemming van dit monument.

Zeven eeuwen bouwgeschiedenis

Achter de imposante gevel van het voormalige Sint-Janshospitaal gaat een unieke besloten wereld schuil. Meer dan 750 jaar werd hier onafgebroken zorg gedragen voor mensen. Het oorspronkelijke hospitaalgebouw gaat terug tot de tweede helft van de 13de eeuw en vormt de historische kern van de site. 

Doorheen de eeuwen evolueerde de site tot een heus gebouwencomplex. Wie de site bezoekt krijgt een staalkaart van zeven eeuwen bouwgeschiedenis te zien. De uiteenlopende vormen en stijlen lopen haast naadloos in elkaar over en gaan samen in een verbazend homogeen geheel. De ommuurde hospitaaltuinen bieden niet alleen een mooi uitzicht op de historische gebouwen en de naburige Onze-Lieve-Vrouwkerk, ze vormen op zichzelf groene oases waar het aangenaam toeven is.  

In de kijker

Kapel Erfgoedlab Damme
Erfgoedlab Damme

Kerkstraat 33/35
8340 Damme
+324 71 45 66 76
erfgoedlabdamme@herita.be
www.erfgoedlabdamme.be