In Hasselt ligt de Abdij van Herkenrode, een indrukwekkend domein met meer dan 800 jaar geschiedenis. Je kan hier wandelen, fietsen en het erfgoed ontdekken. Bezoek het belevingscentrum, de kruidtuin en de watermolen. Laat de kunstwerken in open ruimte op je inwerken of ga iets drinken in De Paardenstallen. Activiteiten voor jong en oud worden aangekondigd in de agenda. Je kan deze unieke plek ook huren. 

Indrukwekkend abdijdomein met meer dan 800 jaar geschiedenis

1217: de jonge Abdij van Herkenrode wordt als eerste vrouwenabdij opgenomen in de orde van de cisterciënzers. In de loop der jaren groeit ze uit tot een grote en rijke site die tal van pelgrims weet te lokken. In haar gouden periode van de 16de eeuw bestellen de zusters een waaier aan religieuze kunstwerken: glasramen, schilderijen, majolicategels enzovoort. Zelfredzaamheid is belangrijk voor hen. Herkenrode is een soort ministadje met een eigen watermolen, brouwerij, bakkerij, huidevetterij en werkateliers.

In 1796 kent het verhaal een abrupt einde: de Franse revolutionairen verjagen de zusters uit hun klooster. De abdij wordt ontmanteld en de site raakt in verval terwijl ze wordt gebruikt voor industrie en landbouw. De Abdij van Herkenrode krijgt terug een toekomst als indrukwekkende plek waar toerisme, cultuurgeschiedenis, natuur en spiritualiteit samengaan.

In de kijker