Menu

't Spaans Tolhuis

't Spaans Tolhuis

De organisatie

In 2017 kochten Peter & Joke het piepkleine maar heel erg vervallen 17de-eeuws Spaans Tolhuis in Oudenburg. Sinds 2018 werken ze met hart en ziel aan de restauratie van het unieke monument aan de waterkant. Vierhonderd jaar sluizen, forten, kanongebulder, scheepvaart, bewoners en hun verhalen krijgen er een plek aan het water. De restauratie is een levenswerk wat maar kan verdergezet worden dankzij een onuitputtelijke passie, gedrevenheid en gedragenheid door heel veel mensen. Ook zij maken ’t Tolhuis mee tot een erfgoedplek waar iedereen een beetje thuis mag komen.

 

't Spaans Tolhuis

Het Erfgoed

Het Spaans Tolhuis in Oudenburg, langs het Jaagpad van Plassendale naar Brugge, was ooit de toegangspoort van een stevig 17de-eeuws fort. Dit bewaakte de oude sluis van Plassendale. Het tolhuis is het enige resterende gebouw van het historische fort. Ingangsgebouw en wachtlokaal voor soldaten; woning van de commandant; tolkantoor; herberg; huis van de sasmeesters; een laatste aanleghaven voor oude binnenschippers en ijslandvaarder “Berten”...: heel wat verhalen passeerden de revue aan het tolhuis. Na meer dan twintig jaar leegstand en een grondige restauratie wordt het een rustpunt voor fietsers, wandelaars, schippers, grote en kleine avonturiers met lichte honger of hevige dorst, met bijzondere aandacht voor het verleden en erfgoed in de streek.

 

't Spaans Tolhuis

Het project

In 2022 resten als laatste loodjes van de restauratie nog de voorgevel met schrijnwerk en moeten binnen ook nog drie muren en het gebinte, dat dateert uit 1698, volledig gerestaureerd worden. Op de binnenmuren doken in 2021 inscripties op van soldaten uit de Spaanse Successieoorlog (1701-1713). Die worden grondig bestudeerd, opgemeten, gedocumenteerd en zoveel als mogelijk bewaard. Het bredere verhaal van ’t Tolhuis is het vierhonderd jarig bestaan van het kanaal Brugge-Oostende, in 2023, waarbij ’t Spaans Tolhuis een voortrekkersrol speelt in een viering die zich moet uitstrekken langs het hele traject van Brugge naar Oostende.

Praktisch

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Naam: Spaans Tolhuis

Rekeningnummer: BE80 7330 5894 1977 met code "GIFT 110-005-324"

Contactgegevens: info@spaanstolhuis.be

Website: www.spaanstolhuis.be