Kasteel van Horst

Archief van de Abdij van Grimbergen

Kerkplein 1, 1850 Grimbergen
Het archief van de Abdij van Grimbergen bevat een heleboel waardevolle stukken. Met jouw gift kunnen deze belangrijke historische bronnen geconserveerd worden voor de toekomst.  

Het erfgoed

De Abdij van Grimbergen is de oudste bewoonde norbertijnenabdij van België. Het klooster werd tussen 1126 en 1128 hoogstwaarschijnlijk door de Heilige Norbertus zelf gesticht. Ook al is er doorheen woelige periodes van haar bijna 900-jarige geschiedenis heel wat waardevol archiefmateriaal verloren gegaan, toch beschikt de Grimbergse abdij de dag van vandaag nog steeds over een indrukwekkende en unieke verzameling officiële documenten, oorkondes, oude gebruiksvoorwerpen, geschriften, schilderijen enzovoort. Ze geven een duidelijke kijk op de geschiedenis van de abdij en haar omgeving.

Het project

Jouw gift wordt aangewend voor de doorlopende restauratie van de boeken en waardevolle stukken in het archief van de Abdij van Grimbergen. De bibliothecaris, archivaris en vrijwilligers houden in het oog welke werken en archiefstukken toe zijn aan restauratie. Op basis van hun culturele en historische waarde, én volgens de budgettaire mogelijkheden, worden deze bronnen zorgvuldig gerestaureerd. 

De mensen

De vzw De vrienden van de abdij van Grimbergen is opgericht in 1986. De organisatie ijvert ervoor om de geschiedenis van de Abdij Grimbergen aan het grote publiek te vertellen én het kunstpatrimonium van de abdij te bewaren. De abdij heeft een belangrijke rol gespeeld door de eeuwen heen, getuigen daarvan zijn het archief en de bibliotheek met prachtige oude boeken. De vrienden van de abdij willen door hun goede zorgen het verleden aan de toekomst doorgeven.

Op te halen bedrag
4.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Vrienden van de Abdij van Grimbergen
Adres: Kerkplein 1, 1850 Grimbergen
Op te halen bedrag: € 4.000
Rekeningnummer: BE06 7450 0823 0622 met vrije mededeling GIFT 150-000-594
Telefoon: +32 477 51 18 51
E-mail: norbertijnenabdij@abdijgrimbergen.be
Website: www.abdijgrimbergen.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf €40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.