Kasteel van Horst

De Blankenbergse visser

Koninginlaan 109, 8370 Blankenberge
Dit tegeltableau uit 1932 versierde een vishandel in de havenbuurt van Blankenberge. Na 90 jaar van blootstelling aan weer en wind waren heel wat tegels beschadigd. Het verdient gewoon herstelling en een herbestemming in het oog van het publiek.

Het erfgoed

In 1932 vervaardigde de firma Gilliot Hemiksem een tegeltableau met een imposante vissersfiguur die terugkeert van de visvangst. Het tableau sierde de Vishandel Malvina in de havenbuurt.

Na bijna 90 jaar in alle weer en westenwind was deze visser zwaar beschadigd en het gebouw werd gesloopt. De VSB vzw liet het tableau verwijderen en gaat nu resoluut voor restauratie en herbestemming!
 

Het project

Nu het tegeltableau is verwijderd zamelt de vriendenkring geld in om het schoonmaken, restaureren en monteren van de tegels te betalen. Na het tegeltableau van het vissersechtpaar, dat de vzw in 2019 wist te redden,  wacht nu ook deze visser op een nieuwe thuis.

Na grondige restauratie van het tegeltableau bereikte de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge in de zomer van 2022 een akkoord met de NMBS over de plaatsing van het tableau in de lokettenhal van het nieuwe station van Blankenberge. Op 04/10/2022 werd onze visser feestelijk ingehuldigd!

De mensen

De Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw zet zich al meer dan 20 jaar in voor de promotie en het behoud van het bouwkundig erfgoed in Blankenberge. Binnen dat patrimonium heeft de vriendenkring speciale aandacht voor de vele wandtegeltableaus in de stad. Door gidsbeurten, lezingen, publicaties en concrete acties creëerden ze een draagvlak bij de bevolking dat leidde tot de redding en restauratie van verschillende belangrijke erfgoedrelicten. 
 

Op te halen bedrag
4.500
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw 
Adres: Koninginlaan 109, 8370 Blankenberge
Op te halen bedrag: € 4.500
Rekeningnummer: BE94 7450 2407 9614 met vrije mededeling GIFT 100-001-138
Telefoon: +32 (0) 475 93 72 00
E-mail: vsb.vzw@gmail.com
Website: www.vsbvzw.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf €40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.