Kasteel van Horst

Donjon Ter Heyden

Torenhoflaan 67, 3110 Rotselaar
De 14de-eeuwse woontoren Donjon ter Heyden heeft nood aan een nieuw dak. De laatste grondige restauratie dateert immers van 1948. Help jij dit erfgoed te conserveren voor toekomstige generaties?  

Het erfgoed

De Donjon Ter Heyden is een woontoren in Rotselaar uit het midden van de 14de eeuw. De toren werd tussen 1350 en 1363 gebouwd in opdracht van Gerard van der Heyden, de toenmalige drossaard van het hertogdom Brabant. Hoewel donjons in oorsprong een militaire functie hadden, werden ze in de late middeleeuwen vooral gebouwd als statussymbool.

De toren is 30 meter hoog en telt 6 niveaus die verbonden zijn door een stenen wenteltrap. Ze staat in het water op een witstenen basis en werd verder opgetrokken in baksteen. Nadien werd ze verfraaid met speklagen ijzerzandsteen. Oorspronkelijk had de toren een plat dak met een weergang. De spits met het peervormige torentje werd pas in de zeventiende eeuw bijgebouwd door de adellijke familie Eynatten. Het complex werd in 1942 beschermd als monument. In 1948 volgde een grondige restauratie. Tegenwoordig is het monument in handen van een privé-​eigenaar, een afstammeling van de familie Smedts die in de 19de en 20ste eeuw bier brouwde op de site.

Het project

Een stevig dak is de basis van een goede bescherming voor een monument. De huidige leien dateren uit 1948 en zijn dus dringend aan vervanging toe. Daarnaast lijdt het stenen tongewelf van de ontvangstruimte in de toren onder de aanwezigheid van vleermuizen. Deze schattige beschermde beestjes hebben gaatjes gemaakt tussen de bakstenen. Beschadigde bakstenen moeten worden vervangen en het gewelf versterkt met gaas en nieuwe bepleistering. Er was ook onderzoek nodig naar het wapenschild van de familie Eynatten uit 1631. De steen brokkelde elk jaar verder af en moest worden gerestaureerd. Ondertussen werd het wapenschild uitgehaald en ter plaatse geconserveerd, hiermee werd dit deelproject succesvol afgerond. In het najaar van 2023 gaan de werken aan het gewelf ook van start. Jouw donatie gaat naar de verwezenlijking van deze drie belangrijke projecten. 

De mensen

Vzw Donjon Ter Heyden werd in 2011 opgericht om de gelijknamige middeleeuwse toren in Rotselaar te beheren. De vereniging stelt ook het naastgelegen streekcafeetje In de oude Brouwerij open. Dat is gevestigd op het erf van Brouwerij Den Toren (1870-​1938). De vzw heeft als doel dit uniek erfgoed te ontsluiten en toegankelijk te maken voor een breed publiek, zowel particulieren als organisaties. 

Op te halen bedrag
40.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: vzw Donjon Ter Heyden
Adres: Torenhoflaan 67, 3110 Rotselaar
Op te halen bedrag: € 40.000
Rekeningnummer: BE80 7330 5894 1977 met vrije mededeling GIFT 110-​005-126
Telefoon: +32 (0)499 23 37 38
E-mailvzwdonjonterheyden@hotmail.com
Website: www.donjonterheyden.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.