Kasteel van Horst

Eduard Bressinck - Jezuïtenkerk Lier

Volmolenstraat 12, 2500 Lier
De vzw Eduard Bressinck restaureert het voormalige kerkgebouw zodat het kan dienen als een multifunctionele ruimte. Draag jij ook bij aan dit project?

Het erfgoed

De Jezuïetenkerk van Lier werd opgericht tussen 1749 en 1752 op basis van de plannen van Jezuïeten-broeder Albert del Plancken van Ename. Het is de laatste Jezuïetenkerk die in België gebouwd werd.
Het kerkgebouw is een éénbeukige longitudinale laat-barokke kerk in kruisvorm, opgetrokken uit baksteen met verwerking van natuursteen (zandsteen en arduin).

In 1906 werd een sierlijk wit-marmeren hoofdaltaar in het koor aangebracht, van de hand van Napoleon Daems uit Turnhout. Het kreeg een plaats in het koor onder het met een stralenkrans omringde bronzen kruis. Er werden toen ook zes nieuwe, gekleurde kerkramen geplaatst. Maar op 29 december 1914 viel een obus in de tuin van de residentie waardoor alle ruiten van het gebouw sneuvelden. Het altaar werd toen ook door brand vernield. In 1956 werd het vervangen door een nieuw hoofdaltaar afkomstig van de Jezuïeten uit Gent. Tijdens de tweede Wereldoorlog bleef de kerk gespaard en sinds 1982 stond ze leeg.

 

Het project

De vzw heeft tot doel om het voormalige kerkgebouw bouwfysisch te restaureren en te renoveren tot een multifunctionele ruimte waar zowel een symfonisch als een kamerorkest, een individuele pianovirtuoos, een woordkunstenaar of een balletgezelschap hun ding kunnen doen. Om het kerkgebouw voor dat doel te ontsluiten is er nood aan bijkomende infrastructuur, zoals een nieuwbouw, sanitaire voorzieningen, een vestiaire, een keuken, een berging en een multifunctionele foyer.

De mensen

In 1972 verkochten de Jezuïeten het retraitehuis en de ommuurde parktuin van hun klooster aan de stad Lier. De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans werd in het retraitehuis ondergebracht. De grootste muziekacademie van Vlaanderen barst letterlijk uit haar voegen en is constant op zoek naar lokalen. Prioritair is een polyvalente concertruimte. De voormalige Jezuïetenkerk - aangekocht door de Open-monumentenvereniging Eduard Bressinck vzw - biedt de ideale oplossing. De vzw engageert zich om het voormalige kerkgebouw te herbestemmen als zo'n polyvalente ruimte.

Op te halen bedrag
40.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Open Monumentenvereniging Eduard Bressinck vzw
Adres: Volmolenstraat 12, 2500 Lier
Op te halen bedrag: € 40.000
Rekeningnummer: BE87 7450 1245 7394 met vrije mededeling GIFT 110-000-929
Telefoon: +32 (0)3 488 21 89
E-mailluk.ceulemans@pandora.be
Website: www.jezuietenkerk.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.