Volzet

Erfgoeddag: CSI Deurne - Het Braemhuis

21 april 2024
Van 10:00 tot 16:00
Gratis
Op 21 april tijdens Erfgoeddag trekken Herita en het Vlaams Architectuurinstituut samen met families naar de architectenwoning van Renaat Braem. Voor één keer wordt de woning eens niet door de ogen van de bekende architect bekeken, wel door die van van zijn echtgenote Elza Severin. Zij was een vrouw met een uitgesproken mening, artistiek talent en gevoel voor humor.

Terug naar 1960

Duik mee in het leven van het creatieve koppel Elza en Renaat. We vinden veel over 'de architect Renaat Braem' in boeken en op het internet, maar over zijn echtgenote Elza Severin weten we veel minder. Wie was zij? We weten al dat ze grafische vormgeving studeerde. Maar wat maakte ze? Een teletijdmachine brengt ons naar het huis van Elza en Renaat omstreeks 1960. Hier wordt niet alleen gewoond, je vindt er ook een architectuuratelier. In die werkruimte ontwerpen ze ontelbare mooie, maar ook gedurfde en vooruitstrevende gebouwen. Op de tekentafels liggen nog plannen en op de balustrade staan maquettes. Alles draagt de naam van Renaat Braem, maar waarom staan er dan drie tafels? Kan één man zoveel bedenken, tekenen en schilderen? Wie was hier nog creatief bezig? Of beter gezegd: wie zat er allemaal in het creatieve complot?

Creative Scene Investigation (CSI) Deurne

Speur op Erfgoeddag als echte detectives samen met je gezin of familie in het Braemhuis naar de creatieve sporen van Elza’s rol in de ontwerpgeschiedenis.

In het huis gaan we op onderzoek naar hoe Elza en Renaat samen woonden, werkten en droomden van andere werelden. Wat we al zeker weten: ze waren allebei verzot op tekenen, in de natuur wandelen en op reis gaan. We gaan op zoek naar het echte verhaal van hun leven, achter de gevel van het huis. Zien jullie wat er zo bijzonder is aan de keukenkasten? Wat doet die Japanse tokonoma in het huis? Wat stroomt er door de gekleurde buizen? En waarom zegt Elza dat ze een speciale brievenbus voor stokbrood heeft?

Als echte rechercheurs gaan we op sporenonderzoek! We trainen ons oog voor detail, want daar zitten de verhalen en de sleutel tot de waarheid. Hiermee maken we een onderzoeksrapport zoals een echte inspecteur dat doet: aantekeningen, tekeningen, foto’s, schema’s, denkpistes…. Aan het einde van je bezoek duid je aan wie welke creatieve sporen achterliet in het huis.

Detail Braemhuis

Praktisch

  • Waar? Het Braemhuis, Megemlei 23, 2100 Deurne
  • Voor wie? Voor families met kinderen 
  • Wanneer? 21 april, verschillende tijdssloten beschikbaar (reeds volzet)
  • Dit event is een samenwerking met het VAi, het Vlaams Architectuurinstituut

Reserveren