herkenrode

Erfgoeddag: thuis in het kasteel van Claes

21 april 2024
Van 10:00 tot 17:00
Gratis

Met als thema ‘Thuis’ mag iedereen op Erfgoeddag 2024 op Abdijsite Herkenrode thuiskomen in het kasteel van Claes.

Herkenrode is immers altijd een plek geweest waar graag gewoond werd. Van bij de stichting net voor 1200 tot ver in de huidige eeuw! Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen zet de spots op het Abdissenkwartier, toen het een luxueus kasteel was van de families Claes en Dekeuster: hoe zag het kasteelleven eruit na 1800? Wat weten we nog over het interieur? Welke muziek klonk in de salons en welke feesten werden er gevierd? Kom kijken naar een poëtische installatie met een selectie van unieke foto’s. En laat je gidsen door unieke verhalen van hier!

Daarnaast zou de Hasseltse speculaas zijn oorsprong kennen in de abdij van Herkenrode. Ook dat aspect wordt via een lezing in de kijker geplaatst.

Activiteiten i.s.m. Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen, Academie voor Streekgebonden Gastronomie, Kruidenkenniscentrum Herkenrode, Hasseltse Toeristische Gidsen

Het programma:

  • Doorlopend toegang tot het Abdissenkwartier van 10u00 tot 17u00
  • Lezing om 11u00: ‘Speculaas voor de abdis van Herkenrode’ door Jacques Collen
  • Rondleidingen met gids in het klooster van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf om 11u00, 13u00 en 14u30 (en eventueel om 16u00 bij voldoende interesse)

Tot maart 2023 waren de Kanunnikessen van het Heilig Graf immers ‘thuis’ in het klooster en kwamen daar ook veel buurtbewoners thuis, bv in de eucharistieviering op zondag. De gids neemt de deelnemers mee naar (de resten van) het 16de eeuwse abdissenkwartier, de haardplaats, de kerk, enz. In een rondleiding van 1u komt je zo meer te weten over hoe hier geleefd werd en hoe deze zusters een nieuw klooster bouwden op de resten van het voormalige cisterciënzerklooster.

Praktisch

Tickets

  • Toegang tot dit evenement is gratis!
  • Opgelet: het aantal deelnemers is telkens beperkt tot 20 personen. Een deelnameticket voor de rondleiding met gids is af te halen bij het startpunt (zolang de voorraad strekt!)