Notre Dame de la Chapelle, Brussel

Herita-sessie 2: Dimitri Minten

21 september 2023
Van 17:30 tot 20:30
€ 25 / € 9 / € 2
Burgerparticipatie & religieus erfgoed

Op honderden plaatsen in Vlaanderen proberen kerk- en gemeentebesturen moedig een nieuw verhaal te schrijven voor de lokale gemeen­schap. In haalbaarheidsstudies wordt met ingrepen en aanpassingen gezocht hoe kerkgebouwen een geschikte invulling kunnen krijgen voor publiek gebruik, vaak met krappe budgetten. Hoe kan het beheer van parochiekerken er in de toekomst uitzien nu de werking van de kerkfabrieken op sommige plaatsen onder druk komt te staan? Wat kan de lokale gemeenschap betekenen voor het beheer van ons religieus erfgoed? Dimitri Minten laat je kennismaken met het concept kerkcoöperatie.

Spreker

Dimitri Minten

Dimitri Minten is architect en medeoprichter van RE-ST, een architectuur- en onderzoeksbureau uit Antwerpen dat oplossingen zoekt voor urgente en complexe ruimtelijke vraagstukken. Via hun projecten en onderzoeksprocessen zoeken ze naar kritische inzichten en visies op de bebouwde en open ruimte die ons rest. Dit leidt tot het formuleren van nieuwe uitdagingen en ontwerpopdrachten. Hij is ook docent cultuurwetenschappen en herbestemming aan de UHasselt (Faculteit Architectuur & Kunsten) en lid van het Stadsatelier van Hasselt.

Gezellige kennisdeling

Hoe maken we ons religieus patrimonium toekomstbestendig en hoe zorgen we ervoor dat kerkgebouwen een waardevolle rol kunnen blijven spelen in het weefsel van de lokale gemeenschap? Tijdens de lezing word je alvast heel wat wijzer, maar het is zeker ook de bedoeling om van gedachten te wisselen met erfgoedbeheerders en andere (vrijwillige) collega's uit de sector. Dat kan voor de presentatie tijdens een walking dinner en/of nadien op de receptie. Gezellige kennisdeling is immers de rode draad bij elke Herita-sessie!

Locatie & Programma

De Hofkamer

  • 17.30 uur - Walking dinner (inschrijven voor dit onderdeel is mogelijk tot dinsdag 19 september, 17.00 uur)
  • 18.30 uur - Lezing 
  • 19.30 uur - Receptie 
Notre Dame de la Chapelle, Brussel

Praktisch

Tickets

Lezing

Walking dinner

  • € 16  (optioneel)

Vooraf reserveren verplicht.

Reserveer