Belevingscentrum Abdij van Herkenrode

Open Monumentendag in de Abdij van Herkenrode

10 september 2023
Van 10:00 tot 17:00
Gratis toegang
De Abdij van Herkenrode organiseert een heleboel leuke activiteiten op Open Monumentdag. Benieuwd wat er te doen is? Hieronder vind je het programma.

Thematentoonstelling: Herkenrode op kaart!

Vijf eeuwen cartografie (ten dienste) van de abdij

Om de rijke abdij van Herkenrode in goede banen te leiden, speelde het in kaart brengen van alle bezittingen een belangrijke rol. Daarnaast planden de abdissen ook telkens weer nieuwe fases, met architecturale ontwerpen die ons vandaag nog doen dromen.

Herita brengt een aantal originele iconische kaarten en kaartenboeken van vóór de Franse Revolutie samen. Een ‘zakelijke’ blik op het verleden, vertaald in prachtige kaarten, maar evenzeer een projectie van een nooit gerealiseerde ambitie uit de 18de eeuw. Deelkaarten over grensconflicten, 19de eeuwse kadasterkaarten en topografische kaarten leren ons dan weer hoe de abdij transformeerde van een spirituele plek naar een economisch landschap, tot op vandaag.

Waar? Themakamer Belevingscentrum Herkenrode
Wanneer? 10.00 - 17.00 uur

Talkshow: Met hart en ziel

Herkenrode is een plek met een ziel. En een plek waar velen hun hart aan verloren hebben! In deze talkshow interviewt Directeur Paul Lambrechts een aantal generaties, van oud tot zeer jong, die elk ‘iets’ met Herkenrode hebben: van een vrijwilliger van het eerste uur bij de Zusters van het Heilig Graf tot de nieuwe tijdelijke bewoners van de tiny houses. Ook de passie van jong en ouder voor de natuur en het landschap rond Herkenrode krijgt een plek. Kom luisteren naar vijf hartverwarmende verhalen!

Waar? Kerk Heilig Graf Herkenrode
Wanneer? 14.00 - 15.00 uur

Fototentoonstelling & film door Jos Aerts

De zusters Kanunnikessen van het Heilig Graf Herkenrode

In 2007 volgde Hasselts fotograaf Jos Aerts gedurende 4 maanden dagelijks de zusters van Herkenrode. Na wat terughoudendheid werd hij een vriend aan huis en kreeg hij de toestemming om hen ook in de privévertrekken als de eetzaal en keuken te volgen en te fotograferen. Zo ontstond een prachtige reeks van 20 foto’s over het leven in een gemeenschap van 11 vrouwen, waarbij veel rekening gehouden is met de speling van het licht. Tegelijkertijd maakte hij hierover ook een korte film.

Waar? Klooster Heilig Graf Herkenrode
Wanneer? 10.00 - 17.00 uur

Getuigenissen

Zusters Kanunnikessen van het Heilig Graf Herkenrode

In maart van dit jaar vertrokken de laatste zusters uit het klooster. Dat betekende het einde van een tijdperk. 50 jaar lang droegen zij immers ‘met hart en ziel’ zorg voor gebouwen en domein. Tijdens Open Monumentendag blikken we via videofragmenten uit een recent interview met hen terug op de beginperiode dat ze naar Herkenrode kwamen, hoe verliepen de bezinningen in het Abdissenverblijf, wat zijn hun beste herinneringen aan Herkenrode en ook wat wensen zij voor de toekomst van ons domein.

Je krijgt zelf ook de kans om een getuigenis over jouw herinneringen aan Herkenrode achter te laten: door jouw verhaal te brengen voor de camera, door een foto met ons te delen, door je verhaal neer te schrijven, …

Waar? Klooster Heilig Graf Herkenrode
Wanneer? 10.00 - 17.00 uur

Maaldemonstraties in de watermolen

Vrijwilligers van Molenzorg Zuid-Limburg tonen graag het maalproces in de watermolen en geven uitleg over hoe ze deze molen terug maalvaardig maakten.

Waar? Abdijmolen Herkenrode
Wanneer? 10.00 - 17.00 uur

Belevingscentrum en Kruiden-en Inspiratietuin

Breng een bezoek aan het Belevingscentrum dat het verhaal van deze eeuwenoude abdij vertelt via beeld en audio. Neem daarna ook een kijkje in de Kruiden- en Inspiratietuin van 2ha groot en met meer dan 500 kruiden of kruidachtige gewassen in een bijzondere architectuur.

Waar? Toegang via Bezoekersonthaal Herkenrode
Wanneer? 10.00 - 17.00 uur

Optreden Harmonie Kuringen

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Kuringen sluit de Open Monumentendag op feestelijke wijze af met een swingend optreden op de kiosk.

Waar? Achterzijde Abdissenverblijf
Wanneer? 16.00 - 17.00 uur

Praktisch

Tickets

  • Open Monumentendag is een gratis evenement.