Kasteel van Horst

Fort Eben-Emael

Rue du Fort 40, 4690 Eben-Emael
Voor het begin van WO II gold dit fort als onneembaar. De succesvolle aanval van Duitse elite paracommando's op 10 mei 1940 kondigde het begin van de val van West Europa aan. Jouw bijdrage helpt om deze historische mijlpaal levend te houden. 

Het erfgoed

Het Fort van Eben-​Emael, gebouwd tussen 1932 en 1935 was één van de grootste en sterkste fortificaties van Europa en werd als onneembaar beschouwd. De spectaculaire en innovatieve aanval op het fort en drie kanaalbruggen op 10 mei 1940 door een Duitse elite-​eenheid van parachutisten, was het tragische begin van WO II voor West-​Europa.
Je kan het immense plateau met de gevechtsbunkers en de artilleriekoepels ontdekken. Je herbeleeft de geschiedenis en bezoekt de heringerichte kazerne, het museum, het immense gangenstelsel en de gevechtsopstellingen. Wij dompelen je onder in de geheime en vernieuwende Duitse plannen voor de aanval op het fort en de drie kanaalbruggen en gidsen je door het labyrint van onderaardse gangen naar de commandopost, een artilleriebunker, een artilleriekoepel of een defensiebunker op de oever van het Albertkanaal. Aanschouw er de desastreuse gevolgen van een nieuw type explosief, gebruikt voor de eerste maal bij de aanval op het fort.

Het project

Wij willen van het Fort van Eben-​Emael een modern museum maken, dat representatief is voor de Tweede Wereldoorlog in België en in het bijzonder voor de Duitse aanval in 1940 en de slag om het Albertkanaal. Wij willen de individuele bezoeker een uniek beeld geven van het leven en lijden tijdens de oorlog. In 2021 is gestart met een update van een aantal museumzalen en met het openstellen van gevechtsbunkers die het daglicht niet meer zagen sinds mei 1940.

De mensen

In 1986 richtten enkele oud-​strijders de vereniging asbl Fort d’Eben-​Emael op met als doel de studie, bewaring, de bescherming, het beheren en uitbaten van de toeristische infrastructuur van het Fort van Eben-​Emael. Alle inkomsten van de vereniging worden opnieuw in het fort geïnvesteerd. Tevens zet de vereniging de herinneringsactiviteiten van de vereniging van oud-​strijders van het fort verder. Vandaag zetten meer dan 60 vrijwilligers zich onbaatzuchtig in voor het behoud en onderhoud van het fort. Zo wordt de geschiedenis levend gehouden ter nagedachtenis van de vele gesneuvelde soldaten.

Op te halen bedrag
6.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Fort van Eben-Emael vzw
Adres: Rue du Fort 40, 4690 Eben-Emael
Op te halen bedrag: € 6.000
Rekeningnummer: BE80 7330 5894 1977 met vrije mededeling GIFT 110-​005-​225
Telefoon: +32 (0)4 286 28 61
E-mailsecretariat@fort-​eben-emael.be​​​​​​​
Websitehttps://www.fort-​eben-emael.be/

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf €40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.