Kasteel van Horst

Heetveldemolen

Munkbaan 1, 1570 Galmaarden
Deze watermolen is sinds minstens 1440 in continu gebruik. Het project heeft voornamelijk als doelen de instandhouding en de toegankelijkheid voor kinderen, andersvaliden en ouderen verbeteren en uitbreiden.  

Het erfgoed

De Heetveldemolen is een watermolen die nog steeds in werking is, onafgebroken sinds de eerste vermelding van de molen in 1440. De molen aan de rivier de Mark vormde samen met de boerderij aan de overkant, toen een omwald kasteel, het domein Heetvelde. In 2014 werd de Heetveldemolen erkend als actieve molen door het Molenforum Vlaanderen. De molen is een onderslag watermolen.  Met een rad van 4,50 meter en een breedte van 0,90 meter is het een knap staaltje industrieel erfgoed. 
De molen is vanouds een ontmoetingsplaats. Daarom wil de vzw de toegankelijkheid voor kinderen, andersvaliden en ouderen verbeteren en uitbreiden. 
 

Het project

Constant zijn er kleine en grotere onderhoudswerken nodig om het molenerfgoed maalvaardig te houden, zoals het vervangen van riemen, onderhoud van het hout & metaal en het afstemmen van de machines.

Tijdens de komende maanden willen we het dak van de Heetveldemolen en de zoldervloer van het molenhuis vernieuwen.

De pannen zijn verouderd, er zijn lekken waardoor de zoldervloer aangetast wordt. De aflopen en goten hebben hun tijd gehad. Bij een voorjaarsstorm hebben we de laatste voorraad oude pannen opgebruikt.

Medewerkers van Monumentenwacht voerden al enige herstellingen uit en gaven ons het advies om het dak grondig aan te pakken. 

We zetten geen kroon op het werk, wel een stevige, waterdichte molenaarspet op het hoofd van de Heetveldemolen.

Help jij mee dit project te ondersteunen?

De mensen

Heetveldemolen vzw beheert de Heetveldemolen in Tollembeek. De vzw wil in eerste instantie de molen maalvaardig houden. De vzw werkt hiervoor intensief samen met lokale boeren die oude graansoorten telen.  
 De vzw stelt de molen open voor wie interesse heeft in erfgoed.  Daarnaast is de molen ook een geliefde stageplek voor molenaars in opleiding.  
De Heetveldemolen vzw, die bestaat uit vrijwillige medewerkers, viel in 2018 in de prijzen. Het agentschap Onroerend Erfgoed kende de prijs ""Participatie"" toe aan de enthousiaste en gepassioneerde vrijwilligers."

Op te halen bedrag

15.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Heetveldemolen vzw
Adres: Munkbaan 1, 1570 Galmaarden
Op te halen bedrag: € 15.000
Rekeningnummer: BE49 7460 1848 0871 met vrije mededeling GIFT 110-001-232
Telefoon: +32 (0) 473 79 19 86
E-mail: heetveldemolen@gmail.com
Website: www.heetveldemolen.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf €40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.