Kasteel van Heers
Herita krijgt opdracht om Kasteel van Heers te restaureren en open te stellen
02 maart 2022
De Vlaamse Overheid geeft Herita erfpacht en startbudget

Herita krijgt van de Vlaamse Overheid de opdracht om het Kasteel van Heers in al zijn glorie te herstellen en kan daarvoor rekenen op een erfpacht van 35 jaar en een startbudget van 10 miljoen euro. Herita heeft de nodige kennis en expertise over het restaureren, ontwikkelen en onderhouden van erfgoedsites. Als zorgdrager voor historische plekken in Vlaanderen beheert het momenteel al negen erfgoedlocaties, waarvan de meeste in erfpacht zijn gegeven door de Vlaamse overheid. Op die sites werkt Herita actief samen met verschillende partners en steunt het op een erfgoedgemeenschap van vrijwilligers. 

Het Kasteel van Heers is al sinds eind vorige eeuw aan het aftakelen omdat de adellijke eigenaars het geld niet meer hadden om het beschermde monument in stand te houden. Burgerinitiatief Heerlijk(heid) Heers lanceerde met omwonenden een reddingsactie. In 2021 kon de Vlaamse Overheid eigenaar worden van het monument. De regering maakt nu middelen vrij in het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht, dat 100 miljoen euro reserveert voor investeringen in onroerend erfgoed.

De Vlaamse overheid is sinds begin 2021 eigenaar van het volledige kasteeldomein. We geven nu de erfpacht voor 35 jaar aan Herita zodat zij via een participatief traject met belanghebbenden ideeën voor de herbestemming kunnen verzamelen en een globaal ontwikkelingstraject kunnen uitwerken en uitvoeren. Samenwerking, participatie en co-creatie zijn daarbij de fundamentele uitgangspunten. Op die manier kunnen we van dit prachtige laatgotische kasteel en het omringende kasteeldomein opnieuw de parel van Heers en Zuid-Haspengouw maken.
Matthias Diependaele
Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed
Achtergrondinformatie

In Heers staat al sinds de 11e eeuw een opmerkelijk gebouw. Dat gebouw werd verwoest, een volgende pand werd afgebrand en het kasteel zoals we het vandaag kennen, dateert van het begin van de 16e eeuw. Deze plek vertelt dus een bewogen geschiedenis, het is een plek met een ziel die bewoners en omwonenden, bezoekers en ondernemers beroert. Het monument vertelt over onze geschiedenis, over onder andere de Bourgondische Nederlanden en oorlog met de Verenigde Provinciën, aanvallen van de Fransen en bezetting door Duitse troepen. Het kasteel zelf is een compact geheel in laatgotische stijl met elementen die verwijzen naar de renaissance. De vier vleugels liggen rond een vierkante binnenplaats. Het complex ziet er grosso modo nog volledig uit zoals het begin 16e eeuw gebouwd werd. 

De restauratie en herbestemming van het Kasteel van Heers is momenteel een van de mooiste én meest uitdagende erfgoedprojecten in Vlaanderen. We zijn vereerd dat we als Herita vzw het vertrouwen krijgen om dit in goede banen te leiden. Het is een plek van schoonheid en geschiedenis, waar we een nieuwe toekomst aan zullen geven. Dit is een grote stap vooruit in onze ambities om verder door te groeien tot de National Trust voor Vlaanderen.
Matthias Francken
Directeur Herita