Het vrijwilligersbeleid van Herita

Artikel 1: informatie

Herita heeft het voorrecht om erfgoedsites in Vlaanderen te beheren en te restaureren. Zo worden deze bijzondere plekken bewaard voor toekomstige generaties. Als Vrijwilliger help je mee aan onderhoud, restauratie, openstelling en/of publiekswerking. Via de website van Herita vind de Vrijwilliger alle informatie over de organisatie en haar werking.

Artikel 1.1: visie op vrijwilligerswerk

Bij Herita hechten we belang aan onderstaande waarden en hopen we dat onze vrijwilligers dezelfde waarden uitdragen.

  • Verbondenheid: Herita is verbonden met de (lokale) gemeenschap. Samen zetten we ons in voor het bewaren en openstellen van erfgoed.
  • Diversiteit & openheid: Er wordt geen onderscheid gemaakt al naargelang geslacht, leeftijd, geaardheid, etnisch-culturele achtergrond … Meer nog: we streven ernaar om de diversiteit van de samenleving in je vrijwilligersploeg te brengen. Iedereen is welkom, de vrijwilligersploeg is geen besloten club.
  • Deskundigheid: Vrijwilligers gaan deskundig om met erfgoed. Daarbij kunnen ze rekenen op de nodige begeleiding, opleiding en ondersteuning van Herita.
  • Wederkerigheid: Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Herita stelt eisen aan vrijwilligers, maar wil ook veel teruggeven.

Artikel 1.2: werking

  • De Vrijwilliger krijgt per e-mail een presentatie van het vrijwilligersbeleid toegestuurd zodat hij/zij op de hoogte is van de visie van Herita op vrijwilligerswerk. De community manager stelt het beleid op en geeft ondersteuning aan de siteverantwoordelijken inzake vrijwilligerswerking.
  • De Vrijwilliger werkt op of vanuit een bepaalde site. De Vrijwilliger is dus verbonden aan een welbepaalde site. Elke site heeft een siteontwikkelaar, die verantwoordelijk is voor de uitbouw van de visie op de site, en sitecoördinator, die de dagelijkse werking van de site organiseert. Het rechtstreekse aanspreekpunt voor de Vrijwilliger is de sitecoördinator en bij uitbreiding de siteontwikkelaar.
  • De Vrijwilliger wordt door de sitecoördinator en/of siteontwikkelaar op de hoogte gebracht van komende evenementen waaraan hij of zij kan deelnemen.

Artikel 1.3: takenpakket

Je takenpakket is afhankelijk van de noden en de organisatie per site. Dit kan heel divers zijn. Daarom worden vrijwilligers op verschillende types vrijwilligersdagen ingezet.

Herita maakt een onderscheid in volgende types vrijwilligerswerk en zal bij uitnodiging ook telkens duidelijk maken over welk type vrijwilligerswerk het gaat.

  1. Klus- en vergaderdagen: Dit houdt in dat we samen pionieren. Je wordt geheel vrijblijvend uitgenodigd om deel te nemen aan deze dagen. Herita gaat ervan uit dat je je betrokkenheid zelf invult.
  2. Leerdagen: Je leert al doende door mee te werken aan een specifiek project. Herita zorgt voor de opleiding en/of begeleiding tijdens het project.
  3. Gespecialiseerde opdrachten: Deze specifieke opdrachten worden door Herita uitgeschreven en vereisen een bepaalde kennis of expertise.
  4. Rol in vaste werking: Als je een rol in vaste werking opneemt, dan verbind je je aan bepaalde voorwaarden, zoals vaste uren en verantwoordelijkheid ten aanzien van je takenpakket.

Artikel 2: prestaties

Herita aanvaardt de prestaties van de Vrijwilliger in het kader van een vrijwilligersactiviteit. De Vrijwilliger kan vrijblijvend, belangeloos en zonder enige verplichting, maar wel in samenspraak met de organisatie, helpen bij beheer, onderhoud, restauratie en openstelling van de erfgoedsites van Herita. Het vrijwilligerswerk gebeurt naar aanleiding van een vrijblijvende vraag van Herita en wordt zo ook aangegeven. Vrijwilligers worden niet voor hun prestaties betaald. Een eventuele vergoeding is slechts een kostenvergoeding.
In de loop van de uitvoering van deze overeenkomst kan het vrijwilligerswerk op geen enkel ogenblik stilzwijgend omgevormd worden tot een arbeidsovereenkomst. Herita heeft bijgevolg dan ook geen enkele verplichting i.v.m. de sociale-zekerheidsreglementering.

Artikel 3: aansprakelijkheid

Herita is burgerlijk aansprakelijk voor schade die de Vrijwilliger berokkent aan Herita en aan derden bij het verrichten van het vrijwilligerswerk, behoudens in geval van bedrog, zware fout of eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomende lichte fout van de Vrijwilliger en schade die de vrijwilliger zichzelf toebrengt.

Artikel 4: verzekering

Herita is voor haar burgerlijke aansprakelijkheid zoals bepaald in artikel 3 van onderhavige overeenkomst verzekerd bij Axa Verzekeringen onder polisnummer 730442503035. De Vrijwilliger wordt mee opgenomen in deze polis.

Artikel 5: toestemming

De Vrijwilliger verklaart uitdrukkelijk dat hij of zij oftewel:

  • niet uitkeringsgerechtigd is en dus geen toestemming dient te verkrijgen van eender welke instantie om vrijwilligersactiviteiten uit te voeren.
  • uitkeringsgerechtigd is en bevestigt uitdrukkelijk dat hij of zij de bevoegde instantie geïnformeerd heeft over zijn vrijwilligersactiviteiten en eventuele vereiste toestemmingen heeft verkregen.

Als het statuut tijdens de lopende overeenkomst zou wijzigen, is de Vrijwilliger zelf verantwoordelijk om de eventuele vereiste toestemmingen om vrijwilligersactiviteiten uit te voeren te verkrijgen van de bevoegde instanties. De verantwoordelijkheid hiervan ligt geheel bij de Vrijwilliger.

Artikel 6: vergoeding

Van Herita krijgt de Vrijwilliger een forfaitaire kostenvergoeding als hij of zij een gespecialiseerde opdracht uitvoert of een rol in vaste werking opneemt. Zoals vermeld in Artikel 1.3 zal de Vrijwilliger steeds op voorhand ingelicht worden over het type vrijwilligerswerk en de waarderingsvormen die daaraan gekoppeld zijn, alsook een eventuele vergoeding.

De bedragen worden vastgelegd op:

  • 18 euro voor een halve dag (minder dan of gelijk aan 4 uur inzet)
  • 36 euro voor een hele dag (meer dan 4 uur inzet)

De Vrijwilliger kan er ook voor opteren om zijn forfaitaire kostenvergoeding af te staan aan de sitewerking. Dan zal zijn bijdrage automatisch gestort worden op de rekening van de site.

De vergoedingen zullen - na ondertekening van het vrijwilligerscontract - uiterlijk binnen de tien werkdagen na het einde van de maand (behalve in de maand december, dan zal de uitbetaling voortijdig gebeuren) uitbetaald worden na controle en goedkeuring van de siteverantwoordelijke(n). De uitbetalingen gebeuren in het jaar dat de Vrijwilliger zich ingezet heeft, op het rekeningnummer van de Vrijwilliger. 

Wanneer de Vrijwilliger recht heeft op een uitbetaling, dan gebeurt deze automatisch op basis van de planningen die de siteverantwoordelijke(n) opgemaakt en bijgehouden hebben. De Vrijwilliger wordt dan per mail op de hoogte gebracht van de uitbetaling en het bedrag.

Artikel 8: creaties

De Vrijwilliger geeft Herita toestemming om de creaties binnen het kader van de vrijwilligerstaak rechtenvrij te gebruiken.

Artikel 9: geheimhouding

De Vrijwilliger verbindt zich ertoe de zakengeheimen van Herita, waarvan hij mogelijk kennis zou krijgen tijdens zijn aanwezigheid, niet aan derden bekend te maken. De Vrijwilliger zal evenmin de naam en de faam van Herita in het gedrang brengen. Herita zal alle informatie die ze van de Vrijwillger verkrijgt vertrouwelijk behandelen.